Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Blbosť roka! Hovoriť o Veľkej Británii je nezákonné

Britské médiá s údivom píšu o absurdnom nariadení nenápadného slovenského úradu – novinári pod hrozbou pokuty nesmú používať výraz Veľká Británia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Blbosť roka! Hovoriť o Veľkej Británii je nezákonné
Zdroj: TASR

Toto nevymyslíš… povedal by si človek pri pohľade na list slovenského Úradu geodézie, kartografie a katastra, ktorý zaslal médiám. Varuje ich, že ak budú používať výraz Veľká Británia, môže im napariť pokutu až do výšky 3300 eur. Ak si nedajú povedať a tohto strašného priestupku sa dopustia opätovne, úrad im vystaví účet až na 6600 eur. Nečudo že toto absurdné divadlo, ktoré rozhodne kandiduje na pomyselný titul „Nezmysel roka,“ zaujalo aj samotné britské médiá. O prípade píše portál Daily Mail.

Niekomu asi preskočilo

„Slovenské médiá môžu dostať pokutu až 6600 eur, ak budú používať výraz Británia,“ znie titulok článku v Daily Mail. Každý britský čitateľ si ho zrejme musel prečítať aspoň dvakrát. Na prvý pohľad totiž pôsobí, akoby niekto napísal, že zem nie je guľatá.

A v podobne udivenom tóne článok pokračuje aj ďalej: „Veľká Británia podľa Slovenska neexistuje. Ak s tým niekto nesúhlasí, môže dostať vysokú pokutu.“ Daily Mail vysvetľuje, že slovenský štátny úrad geodézie si želá, aby médiá používali názov Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. Ak by pre nich tento oficiálny výraz takmer cez celý riadok bol príliš dlhý, milostivo ho môžu skrátiť aj na Spojené kráľovstvo. Čokoľvek iné je zákonom zakázané…

Pápežskejší ako pápež

Je pravdou, že oficiálnym názvom krajiny je Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ale aj samotná Britská ambasáda na Slovensku a rezort diplomacie používajú bez problémov kratší a zrozumiteľný výraz Veľká Británia. Tak prečo zrazu taká zmena?

Úrad geodézie sa bráni, že len rešpektuje požiadavky samotných zástupcov Spojeného kráľovstva na medzinárodných fórach OSN. Vraj vyzvali členské štáty, aby používali názov ich krajiny vo forme Spojené kráľovstvo, čo je korektné najmä voči Severnému Írsku. O takomto zdôvodnení sa však britská tlač nezmieňuje.

Nenápadný štátny úrad je zodpovedný za tvorbu máp, oficiálnych geografických názvov a vymeriavanie štátnych hraníc. Po vlne kritike pripustil, že je ochotný o téme diskutovať, ale o zmene absurdného zákona neuvažuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM