Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bombový útok na rodinu spod Tatier v Severnom Írsku

Rasovo motivovaný zločin z nenávisti - takto komentuje severoírska polícia nevydarený pokus o vraždu slovenskej rodiny.

Vo Veľkej Británii sa po úspešnom referende o vystúpení z Európskej únie rozmohli nenávistné útoky voči prisťahovalcom a to najmä z východnej Európy. Medzi neželaných prišelcov patria aj Slováci. Veľmi nešťastne to aktuálne pocítila slovenská rodina žijúca v Belfaste v Severnom Írsku. O incidente informuje portál The Irish News.

SVET O SLOVENSKU: Hanbite sa! Vaše zbrane zabíjajú ľudí v Sýrii

Slováci ako terč

Severoírska polícia objavila takzvanú trubičkovú bombu pred domom na Atlantic Avenue. Rovnakú bombu niekto vhodil aj dovnútra a rozbil pritom okno kameňom. “V dome žila slovenská rodina, ale od incidentu sa tam nevrátila,” píše The Irish News.

Je neuveriteľným šťastím, že ani jedna z výbušnín neexplodovala. Bomba dokonca ležala v dome niekoľko hodín, kým ju našiel domáci pán. Severní Íri sú však na podobné udalosti veľmi citliví, keďže majú dlhoročné krvavé skúsenosti s terorizmom.

Polícia preto okamžite konala. “Približne dvadsať domov bolo evakuovaných a polícia uzavrela pre dopravu aj priľahlé ulice,” píše portál. Svoje domovy muselo opustiť aj množstvo dôchodcov, ktorí v štvrti žijú.

SVET O SLOVENSKU: Američania nám vrátili nebezpečného lu­piča

Zločin z nenávisti

Polícia označila bombový incident ako rasistický zločin z nenávisti namierený na slovenskú rodinu. Prípad komentovali aj miestni predstavitelia.

“Takéto útoky slúžia len na zasievanie nepokoja do našej komunity a musia byť okamžite zastavené,” vyhlásila miestna politička za stranu Sinn Fein Mary Ellen Campbellová. Zároveň vyzvala všetkých spoluobčanov, aby pomohli polícii prípad objasniť.

“Dnes sú to rozbité okná a poškodené domy, ale zajtra to môže byť niečo oveľa tragickejšie,” komentoval nešťastnú udalosť ďalší miestny predstaviteľ Paul McCusker. “Život v Belfaste bol opäť narušený tými, ktorí si želajú len násilie a chaos. Nedokážu miestnym ľuďom ponúknuť nič zmysluplné a musia byť postavení pred spravodlivosť.”

Polícia medzitým bomby zaistila a podrobila ich forenznej analýze. Páchatelia sú stále neznámi a policajti vyzývajú miestnych ľudí, aby im poskytli akékoľvek informácie, ktoré by pomohli ich vypátrať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM