Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bratislava - očarenie aj zahanbujúci historický omyl

Starosvetskú vianočnú atmosféru, neuveriteľne nízke ceny a prekrásne historické centrum oceňuje prestížny americký portál v reportáži o slovenskom hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bratislava - očarenie aj zahanbujúci historický omyl
16
Galéria

Bratislavčania si už zvykli, že ich mesto bude pre väčšinu turistov zrejme už navždy len krátkou zastávkou na ceste medzi Prahou, Viedňou a Budapešťou. Aj preto iste poteší, ak významný americký portál Huffington Post napíše, že sa v Bratislave oplatí zostať aspoň dva dni.

Čitateľovi s minimálnym historickým povedomím sa však rozum zastaví, keď sa ďalej v článku dočíta, že Slovensko bolo vraj súčasťou Sovietskeho Zväzu.

Huffington Post bol pritom v roku 2012 ohodnotený ako najpopulárnejší americký spravodajský web a získal tiež prestížnu Pulitzerovu cenu.

Výborná zastávka

“Bratislava je bezpochyby výborná zastávka medzi Viedňou, Prahou a Budapešťou, čo sú oveľa väčšie mestá,” začína svoju reportáž Huffington Post. Dodáva, že slovenské hlavné mesto zdieľa spolu s týmito susednými metropolami dedičstvo kultúrnej križovatky.

“Nájdete tu barokovú, rakúsko-uhorskú, i secesnú architektúru, ako aj lásku k veľkým verejným námestiam. To všetko robí z Bratislavy ideálne miesto na dvojdňový výlet,” píše portál. Oceňuje aj aktuálnu vianočnú atmosféru, ktorú označuje ako “starosvetskú.”

“Vo vianočnom čase sa mesto rozžiari, objavia sa remeselnícke trhy, mrazivým vzduchom sa šíri vôňa vareného vína, koláčov a praclíkov. Miestni ľudia si to všetko užívajú počas prechádzok Starým mestom, ktoré je pešou zónou.”

Neučili sa dejepis?

Američania sú tradične terčom posmeškov za slabé všeobecné vzdelanie, ktoré občas vyústi do chýb, ktoré sú pre bežného Európana skrátka nepochopiteľné. Jedna taká hrubá neznalosť historických faktov, sa objavila aj v článku Huffington Post.

“Po prvej svetovej vojne sa Slovensko stalo súčasťou Československa a počas druhej svetovej vojny bolo okupované Nemcami. Následne bolo zabrané sovietskymi vojskami a stalo sa súčastou Sovietskeho Zväzu,” píše portál. Autor si evidentne poplietol krajiny, ktoré boli len vo sfére vplyvu ZSSR ako tzv. "východný blok” a tie, ktoré boli priamo súčasťou sovietskeho impéria.

Zrejme aj to je dôvod, prečo na ďalších riadkoch obdivuje, že angličtina je už bežne používaný jazyk v celej Bratislave, najmä medzi mladšími ľuďmi, ktorí sa ju učia už v materskej škôlke. “Ruštinu už väčšina obyvateľov odhodila na smetisko dejín.”

Autor článku sa nadchýňa “krásne zreštaurovaným Starým mestom, červenými strechami žiariacimi v slnečných lúčoch” a tiež tradičnou slovenskou kuchyňou, ktorá je podľa neho veľmi sýta.

Oceňuje, že v centre mesta našiel aj reštaurácie, ktoré sú “neuveriteľne lacné s mladými, extrémne milými čašníkmi a rýchlou obsluhou.” Pri tomto hodnotení by väčšina Bratislavčanov zrejme len pochybovačne krútila hlavou…

Otvorenie vianočných trhov v Bratislave
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM