Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bratislavskí vreckári sú už známi aj za hranicami

Je to veru smutná reklama pre naše hlavné mesto, ktoré by sa vedelo popýšiť toľkými zaujímavosťami. Čo z toho, keď turistov na záver okradnú zlodeji…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bratislavskí vreckári sú už známi aj za hranicami
Zdroj: TASR

Len nedávno verejnosť šokovala reportáž, v ktorej odvážny televízny štáb Markízy vystopoval v hlavnom meste gang rumunských vreckárov. Reportérka sa snažila s nimi aj komunikovať, ale dočkala sa len toho, že po nej začali hádzať kamene. Keď sa spýtala polície, prečo so zlodejmi nič nerobia, dostala len štandardnú odpoveď, že situáciu riešia… medzitým sa zlá skúsenosť s bratislavskými vreckármi dostala aj do zahraničných médií.

Vyhliadková plavba

Írsky denník Independent priniesol rozsiahlu reportáž z vyhliadkovej plavby po Dunaji. Počas siedmych dní na “rieke snov” navštívia výletníci štyri krajiny – Maďarsko, Slovensko, Rakúsko a Nemecko a to za takmer 2500 eur. Írska reportérka si svoj pobyt na luxusnej lodi patrične vychutnala a svoje zážitky popísala v reportáži.

“S pohárom maďarského vína Tokaj v ruke sa natiahnem na slnečnú palubu lode Maria Theresa a obdivujem vynárajúcu sa panorámu Slovenska, zatiaľ čo počúvam rakúskeho skladateľa Mozarta a maďarského Liszta,” začína svoju reportáž Írska novinárka.

Ako prvé ponúka dojmy z Budapešti. “Budete sa cítiť ako v raji, ak radi nakupujete starožitnosti.” Ďalej upriamuje pozornosť na “pôsobivý systém budapeštianskeho metra” a gastronomické zážitky. “Naše zmysly sa prebudili na budínskom centrálnom trhovisku, kde by ste si určite mali kúpiť papriku a lahodnú miestnu salámu.”

A čo Bratislava?

Postupne príde aj na slovenské hlavné mesto. Prvá zmienka ešte môže prilákať nejakých turistov aj k nám: “V Bratislave vrelo odporúčam kávu alebo skorý kokteil vo veľmi štýlovom Antique American Bare pri Rybárskej bráne v srdci starého mesta.”

Nasleduje však studená sprcha, ktorá Slovensko rozhodne nestavia do dobrého svetla. “Vreckári sú všade, aj u nás doma. Ale bolo naozaj šokujúce naraziť na skutočne drzých a mimoriadne dobre oblečených zlodejov, ktorí sa na nás zavesili, keď sme nastupovali do autobusu v Bratislave. Dávajte si pozor!”

Tento popis sedí na gang prevažne rumunských vreckárov, ako ich zachytila reportáž televízie Markíza. Tiež išlo o celkom slušne pôsobiace ženy, ktoré nepripomínali zlodejky a špecializovali sa najmä na okrádanie turistov. Slovenská polícia by sa už konečne mohla prebudiť a nasadiť do centra mesta aspoň toľko peších policajtov, koľko ich brázdi cesty a rozdáva pokuty nepozorným vodičom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM