Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Briti si nás mýlia s moslimami!

Už aj našinci čelia nepríjemným prejavom islamofóbie, teda nenávisti voči moslimom. Stačí, že majú tmavšiu pleť či vlasy a stávajú sa terčom útokov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti si nás mýlia s moslimami!
Zdroj: TASR

Nálady voči imigrantom a špeciálne moslimom sú vo svete také vybičované, že žiadny cudzinec sa už nemôže cítiť úplne bezpečne. Ľudia nerozoznávajú rozdiely medzi jednotlivými rasami, národmi, či náboženskými skupinami.

Rasistické poznámky či rovno útoky môžu zasiahnuť každého, kto sa len trochu odlišuje od domácich. Takto to funguje napríklad vo Veľkej Británii. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v krajine uskutočnil indický portál Business Standard.

Epidémia rasizmu

Indický portál uvádza, že islamofóbia už narástla do takých obludných rozmerov, že sa nedá viac prehliadať. “Je to široká téma, ktorá ovplyvňuje súkromné i verejné životy ľudí tak výrazne, že môže otriasť svetovým poriadkom.” Portál uvádza, že na vine sú najmä politické udalosti – Brexit, migračná kríza a politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Lenže islamofóbia neútočí len na moslimov. “Široká paleta ľudí rôznych náboženstiev a národností je označovaná ako moslimovia, aj keď vôbec nevyznávajú islam. Dôvodom je ich farba kože, fyzické danosti, vlasy, štýl obliekania…,” píše Business Standard. Na tento trend doplácajú vo Veľkej Británii aj Slováci.

“Aj niektorí imigranti zo Slovenska, Rumunska, či Českej republiky boli považovaní za moslimov… to isté sa deje ázijským kresťanom, ktorí navštevujú katolícke školy vo Švédsku,” uvádza portál. Nikoho už zrejme neprekvapí, že za moslimov Briti často nesprávne označujú aj Indov, Afričanov, či iné tmavšie rasy.

Šialené čísla

Ak sa pozrieme na štatistiku, je to ešte horšie. V roku 2015 narástli islamofóbne incidenty vo Veľkej Británii o neuveriteľných 200 percent, v USA to bolo o 78 percent. Business Standard urobil anketu medzi 382 mladými študentmi rôznych náboženstiev a národností. Väšina z nich zažila nejakú formu rasizmu, pretože si ich domáci poplietli s moslimami.

Diskriminácia mala často podobu len nepríjemných pohľadov, poznámok, ale aj neprimerane dlhých osobných prehliadok na letiskách. Ľudia im dávali najavo, že v ich spoločnosti nie sú vítaní.

Niektoré obete tejto nespravodlivosti len sklopili zrak. Iní však reagovali už vopred pripravenou vtipnou poznámkou, aby domácich vyviedli z omylu.

Prípadne využili situáciu ako príležitosť vysvetliť niečo o svojej krajine a náboženstve. Portál varuje, že ide o vážny problém, ktorý môže rozložiť celú spoločnosť a preto by ho školy a vláda mali aktívne riešiť.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM