Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Briti sú zhrození zo správ o pokazenej lanovke v Závažnej Porube

Takmer tri hodiny mrazivého utrpenia lyžiarov uviaznutých na lanovke v stredisku Opalisko rozcítilo aj zahraničných čitateľov. Jeden z nich by si vraj radšej odhryzol ruku, ako by mal prežiť niečo podobné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti sú zhrození zo správ o pokazenej lanovke v Závažnej Porube
Zdroj: TASR

Bola to osudná lyžovačka deň pred Silvestrom v Závažnej Porube, na ktorú viac ako 90 ľudí nezabudne do konca života. Ich strastiplné chvíle, keď nevedeli, prečo sa lanovka nehýbe a odmŕzali im končatiny, si všimli aj zahraničné médiá. O prípade podrobne informuje britský DailyMail.

Súcitné reakcie

“Moji priatelia ma presvedčili, aby som s nimi išiel lyžovať. Radšej by som si odhryzol ruku, ako by som to mal absolvovať ešte raz,” píše v reakcii na britský článok o slovenských nešťastníkoch uviaznutých v stredisku Opalisko jeden anglický čitateľ. A nie je jediný, kto v komentároch vyjadril zdesenie.

“Vďaka bohu, že ich odtiaľ zachránili! Tri hodiny museli byť neskutočne dlhý čas!” pridáva sa americký čitateľ.

Dopĺňa ho aj ďalší jeho krajan, ktorý si situáciu živo predstavil: “Pri lyžovaní v akejkoľvek rýchlosti sa spotíte. Neviem si predstaviť, že by som v takom stave mal byť uväznený niekde v chlade. Brrrrr.”

Nie všetci sa však pri čítaní o nešťastí na lanovke chytali za hlavu. “Závažná čo…?” spýtal sa s humorom jeden Brit, ktorý sa bavil na pre neho krkolomnom názve miesta nešťastia. “Problémy prvého sveta!” reagoval ironicky ďalší. Väčšina zahraničných čitateľov však vyjadrovala so slovenskými lyžiarmi súcit.

Mrazivé útrapy

DailyMail popisuje, že viac ako 90 lyžiarov čakalo uviaznutých na lanovke na príchod záchranárov takmer tri hodiny. Za ten čas im vraj nikto neprišiel povedať, čo sa deje a mnohí z nich sami telefonovali na tiesňovú linku.

“Bolo tam aj veľa detí, ale podľa záchranárov utrpela zranenia iba jedna žena, ktorú previezli do neďalekej nemocnice v Liptovskom Mikuláši,” píše portál. Dodáva, že horská záchranná služba a hasiči postupne dostali všetkých lyžiarov dole po lane.

“Triasol som sa od zimy a odmŕzali mi nohy. Najviac som však trpel tým, že som potreboval ísť na toaletu,” cituje portál jedného zo zachránených lyžiarov.

Pridáva aj vyjadrenie Rastislava Mašlonku z vedenia strediska, ktorý vyhlásil, že takáto porucha sa im na lanovke stala prvýkrát. Na vine bolo pokazené elektrické zariadenie, ktoré do večera opravili a na druhý deň už opäť pokračovali v normálnej prevádzke.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM