Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Britská polícia ocenila rómskeho mladíka

David je veľký profesionál a slúži ako úžasný prínos pre našu prácu, vyhlásil policajný šéf v Rotherhame, keď rómskemu mladíkovi pôvodom spod Tatier odovzdal ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Britská polícia ocenila rómskeho mladíka
Zdroj: outhyorks.police.uk

Príbeh Davida Maca dokazuje, že mnoho slovenských Rómov sa dokáže vo Veľkej Británii slušne uchytiť a robiť dobré meno svojej domovine. Mladý muž (19) má v anglickom meste Rotherham prácu na plný úväzok a okrem toho sa ako policajný kadet pripravuje na pôsobenie v radoch britskej polície. S jej príslušníkmi už aktívne spolupracuje ako dobrovoľník. Spolu s ďalším mladým kamarátom vo svojom voľnom čase robia pochôdzky a pomáhajú miestnym komunitám imigrantov lepšie fungovať.

Veľká pocta

Oficiálny policajný portál South Yorkshire Police informuje, že šéf tamojšej polície sa rozhodol oceniť Davida Maca a Mo Salema za ich záslužnú prácu v teréne. „Nie sú ako typická filmová dvojica – dobrý a zlý policajt. Mo a David predstavujú mäkšiu, prístupnejšiu tvár polície v Rotherhame,“ píše portál.

Približuje, že obaja mladíci ako dobrovoľníci pomáhajú policajtom lepšie komunikovať s verejnosťou a zároveň sa tak pripravujú na vlastnú kariéru v uniforme. Obaja sú totiž policajní kadeti.

„Pomáhajú nám prekonávať kultúrne rozdiely. Rozprávajú viacerými jazykmi, čo uľahčuje komunikáciu najmä počas veľkých udalostí, pri ktorých sa v uliciach zhromaždia davy. Obaja mimoriadne dobre vychádzajú s ľuďmi a sú otvorení počúvať o ich problémoch s kriminalitou,“ opisuje kvality oboch ocenených mládencov policajný šéf Rob Odell.

Úžasný prínos

Odell obzvlášť ocenil, že obaja mladí muži majú vlastnú prácu, ktorá im zaberá väčšinu dňa a policajným činnostiam sa venujú len ako dobrovoľníci vo svojom voľnom čase. „Vždy sú profesionálni a predstavujú pre nás úžasný prínos,“ dodal Rob Odell.

David často vyráža na pochôdzky so svojim starším policajným kolegom do centra mesta. „Využíva svoj slovenský pôvod, aby lepšie komunikoval so Slovákmi a Rómami,“ píše portál. „Davidovo odhodlanie je obdivuhodné,“ chváli mladého slovenského Róma policajný šéf. „Dokáže zladiť nároky celodenného zamestnania s úlohami policajného kadeta a to všetko s množstvom entuziazmu a energie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM