Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Brusel má z nás hlavybôľ. Prídeme o eurofondy?

Ak nechcete pomôcť ostatným s migrantami, nečakajte, že niekto pomôže vám prostredníctvom eurofondov, hovorí predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Brusel má z nás hlavybôľ. Prídeme o eurofondy?
Zdroj: TASR

Nedávne výroky Roberta Fica o muslimoch, kde ich opätovne označil za nežiadúci prvok na Slovensku, vyvolali ďalšie sklamanie európskych lídrov a dokonca aj špekulácie, že Bratislava príde o miliardy eur z Bruselu.

Téme sa venuje prestížny britský denník The Telegraph v článku s titulkom “Brusel má hlavybôľ zo slovenského premiéra odmietajúceho islam.”

Sklamanie

“Je mi ľúto, ale islam nemá miesto na Slovensku. Politici o tom musia hovoriť otvorene a jasne. Neželám si, aby sem prišli desiatky tisíc muslimov a presadzovali tu svoje hodnoty. Bolo by to v rozpore so stáročnými slovenskými tradíciami,” cituje The Telegraph slová Roberta Fica z posledného rozhovoru pre TASR.

Tieto poznámky boli ďalšou studenou sprchou pre európsku komunitu, ktorá očakávala, že Slovensko sa pred prevzatím európskeho predsedníctva v júli umúdri. “Ficove výroky vyvrátili špekulácie, že by mohol zmierniť svoju antiislamskú a protiimigračnú rétoriku pred tým, ako sa Slovensko zhostí predsedníctva EÚ,” píše britský denník.

The Telegraph vysvetľuje, že v takejto pozícii je ťažké byť čiernou ovcou, pretože predsedajúca krajina má mnoho významných povinností.

“Predsedá schôdzkam národných ministrov a predkladá návrhy, čo si vyžaduje úzku spoluprácu s Európskou komisiou.” A práve Európsku komisiu Slovensko zažalovalo za systém povinných kvót, ktoré majú pomôcť vyriešiť zúfalú situáciu s utečencami v Grécku či Taliansku.

PREČÍTAJTE SI: Fosforeskujúci cement môže zachrániť životy šoférov. Odstaví jeho výrobu cena?

Ako sa do lesa volá…

“Podľa oficiálnych zdrojov Jean Claude Juncker očakáva, že krajiny ako Slovensko prídu o miliardy eur z eurofondov ako trest za ich neochotu podieľať sa na systéme kvót pre utečencov,” píše The Telegraph.

Juncker sa vyjadril, že solidarita bohatých západných krajín, ktorú cez eurofondy preukazujú chudobnejším štátom z bývalého komunistického bloku, nie je jednosmerná. Je to vôbec prvýkrát, čo staré členské krajiny očakávajú nejakú pomoc od nových členských krajín a obracanie sa chrbtom je pre nich sklamaním.

“Solidarita voči členským štátom, ktoré sú čistými poberateľmi eurofondov, bude otázna, ak aj ony neprejavia recipročne ochotu pomôcť s utečencami,” píše The Telegraph.

Opiera sa o vyjadrenia Junckera, ktorý tieto dve oblasti považuje za spojené nádoby a upozorňuje na reálne riziko, že Slovensko na svoj odmietavý postoj prijať čo i len 1500 migrantov doplatí stratou miliónov eur z eurofondov.

Prídeme o eurofondy?
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM