Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi preberajú našu neúspešnú lotériu

Bločkové šialenstvo čaká aj našich západných susedov. Inšpirovali sa u nás, aj keď bločková lotéria zďaleka nenaplnila očakávania. V hre sú však milióny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi preberajú našu neúspešnú lotériu
Zdroj: TASR

Účtenkovka je názov bločkovej lotérie, ktorá sa čoskoro rozbehne v Česku po vzore rovnakého slovenského projektu. Vláda na ňu už vyčlenila 95 miliónov korún a len na výhry je určených 65 miliónov.

Veľký projekt rozbieha ministerstvo financií pod taktovkou Andreja Babiša. Evidentne sa inšpiroval na Slovensku, aj keď u nás je už jasné, že lotéria nesplnila očakávania a napriek nemalým nákladom na jej spustenie nenaplnila štátnu kasu tak, ako si predstavovali jej autori.

Miliónová výhra

Česi sa už môžu tešiť na leto. Vtedy sa budú prvýkrát žrebovať šťastlivci, ktorí sa zapojili do bločkovej lotérie. Prvých päť výhier bude v rozpätí stotisíc až jeden milión korún, a to už naozaj stojí za pokus.

V hre bude aj automobil a ďalšie výhry od pár stovák do niekoľkých desiatok tisíc korún. Nová hra má motivovať ľudí pýtať si v reštauráciách a obchodoch bločky, čo je v Česku novinka.

Lenže Slovensko by mohlo Čechom slúžiť skôr ako odstrašujúci prípad a vedia to aj miestne médiá. „Podobná lotéria funguje od roku 2013 aj na Slovensku. Najprv to bol veľký úspech, Slováci posielali milióny účteniek. Záujem ale čoskoro opadol a začalo sa hovoriť o neúspešnom projekte,“ píše český portál seznam.cz.

Vysvetľuje, že kameňom úrazu je zrejme fakt, že slovenská lotéria sa spustila v okamihu, keď už ľudia boli dávno zvyknutí na elektronické registračné pokladnice. A v Česku sa bločky začnú zbierať tiež až pol roka po tom, ako sa táto povinnosť zavedie do praxe. „Situácia tak môže skončiť rovnako ako na Slovensku,“ varuje portál.

Pripája aj bizarnú situáciu, keď vraj slovenskí úradníci doslova prosili občanov, aby im dali nejaké účtenky, pretože sa do lotérie museli zapájať povinne. Portál tiež pripomína, že bločková lotéria stratila na atraktívnosti aj po tom, ako sa ľudia začali báť, že štát takto sleduje, kto a čo kde nakúpil.

Ako je to dnes

Slovenská bločková lotéria stále funguje, ale už zďaleka o nej nie je tak počuť. Má ustálený počet približne pol milióna hráčov, ktorí do nej mesačne zašlú zhruba dva a pol až tri milióny bločkov. Rozprávkové výhry sú už dávno minulosťou a kumulovaný jackpot je v rozsahu pár tisícok eur.

Už v minulosti sa špekulovalo o tom, že celá bločková lotéria bola fiaskom. Minister financií Peter Kažimír však vyhlásil, že to bol „absolútny úspech.“ Jeho vlastní analytici z ministerstva financií vypočítali, že lotéria zdvihla výber DPH len o nepatrné dve desatiny percenta.

Pôvodné predstavy pritom hovorili o desiatkach až stovkách miliónov eur. V prospech lotérie sa však uvádza aj fakt, že porušenia zákona o registračných pokladniciach sa po otvorení lotérie znížili o 21 percent.

Ilustračné foto, TASR

Národná bločková lotéria
5
Galéria
Zdroj: TASR
Národná bločková lotéria
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM