Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi vyberajú dane štyrikrát lepšie ako my

Naši západní susedia dokážu za jedno euro nákladov vybrať až 222 eur na spotrebnej dani. Slovenskí daňováci im môžu len ticho závidieť a učiť sa, ako sa to má robiť

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi vyberajú dane štyrikrát lepšie ako my
Zdroj: pixabay

Vyberať dane do štátnej pokladnice stojí nemalé náklady – treba zaplatiť armádu úradníkov aj rôzne elektronické systémy. Preto je dobré sa pozrieť aj na to, čo sa daňovým poplatníkom z tohto drahého špásu vracia späť. Pocítiť by to mali najmä v podobe kvalitných škôl, ciest, nemocníc a iných verejných služieb. Nie je žiadnou novinkou, že ľudia na tieto oblasti dlhodobo nadávajú, ale možno by sa mohli zlepšiť, ak by mali viac peňazí. Trebárs aj z príjmov zo spotrebných daní na alkohol, cigarety, či palivá. A práve tam Slovensko zúfalo zaostáva.

Takto sa to má robiť

Český portál idnes.cz priniesol informáciu, že Česi vybrali minulý rok na spotrebných daniach až 158 miliárd korún, čo predstavovalo štvrtinu celého štátneho rozpočtu. Dokázali to pritom veľmi efektívne, keďže za jedno euro nákladov na výber daní, dokázali získať späť až 222 eur spotrebných daní.

Slováci sú v porovnaní s nimi štyrikrát menej výkonní. Za jedno euro nákladov dokázali slovenskí daňováci utŕžiť len 52 eur spotrebných daní. Nelichotivé údaje vyplývajú z výsledkov paralelných kontrol českého a slovenského Najvyššieho kontrolného úradu.

Kde sa stala chyba

Prečo to teda Česi vedia a Slováci nie? “V Česku prispieva k lepšiemu výberu daní napríklad povinné označovanie a farbenie vybraných palív. Na Slovensku je oproti tomu jednoduchšia distribúcia kontrolných pásiek pre lieh a tabak,” píše idnes.cz .

Podstatným dôvodom je aj fakt, že slovenská správa spotrebných daní má vyššie náklady na platy. “Zavedenie a prevádzka elektronického systému pre sledovanie dopravy výrobkov podliehajúcich spotrebnej dani si na Slovensku v rokoch 2012 – 2015 vyžiadalo zhruba 2,3-krát vyššie výdavky ako v ČR,” uvádza portál.

V oboch krajinách sa však v boji s daňovými únikmi osvedčil dohľad nad pohybom surového tabaku, zavedenie inštitútu distribútora pohonných hmôt a evidencia predajcov spotrebitelského balenia liehu. Pre rast ekonomiky a zamestnanosti je pritom najvýhodnejšie plniť štátnu kasu najmä spotrebnými a majetkovými daňami. Na rozdiel od daní z príjmu totiž nedusia podnikanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM