Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi žijú dlhšie ako my

Viete, koľko rokov má priemerný Slovák? A ako dlho v priemere žije? Sú to zaujímavé fakty, ktoré ilustrujú realitu na Slovensku. Niektoré sú však aj alarmujúce a treba sa nad nimi zamyslieť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi žijú dlhšie ako my
Zdroj: TASR

Porovnávať sa s bratmi Čechmi je zrejme “šport”, ktorý nás nikdy neomrzí. A nemusí to byť vždy na škodu, pretože tak si najlepšie môžeme uvedomiť, kam naša krajina smeruje. Česko má porovnateľnú populáciu, ktorá je síce dvojnásobne väčšia, ale máme podobný životný štýl, ekonomické i kultúrne podmienky. Rozdiely medzi Čechmi a Slovákmi nie sú veľké, ale aj tak stoja za zamyslenie. Napríklad prečo bude v budúcnosti Čechov pribúdať a Slováci budú vymierať.

Priemerný štyridsiatnik

“Ľudia v Česku majú šancu žiť dlhšie ako obyvatelia Slovenska,” píše český portál Lidovky.cz. Štatistické fakty o populácii oboch krajín vyplývajú z údajov Českého štatistického úradu, Slovenského štatistického úradu a Eurostatu. Česi sú síce dlhovekejší, ale zároveň sú starší. “Zatiaľ čo priemerný obyvateľ Česka má 42 rokov, ten slovenský je zhruba o rok a osem mesiacov mladší.”

Dôvody rozdielov portál nezmieňuje. Dlhovekosť je však ovplyvnená kvalitou životného štýlu i zdravotnej starostlivosti. Mladosť slovenskej populácie zasa môže vyplývať z faktu, že najmä na severe a východe Slovenska majú rodiny tradične viac detí.

K tomu môžu prispievať nielen sociálne slabšie komunity, ale aj typický slovenský konzervativizmus. Ten sa prejavuje aj v tom, že “Česi stoja o manželstvo menej ako Slováci a viac sa tiež rozvádzajú,” píšu Lidovky.cz. V Česku je na desaťtisíc ľudí až 24 rozvodov, zatiaľ čo na Slovensku je to 18 rozvodov.

Slováci vymierajú

Vzhľadom na slovenský dôraz na tradičné hodnoty nie je prekvapivé, že v Česku sa rodí viac detí mimo manželstva ako na druhom brehu rieky Moravy. Zároveň platí, že Čechov je stále dvojnásobne viac (10,54 milióna) ako Slovákov (5,44 milióna).

Tento rozdiel sa v budúcnosti bude ešte zväčšovať. “V polovici tohto storočia by ČR mohla mať viac ako 11,07 milióna obyvateľov a SR ani nie 4,87 milióna,” píše portál. Je to zaujímavý trend, ktorý dokazuje, že zatiaľ čo Čechov bude pribúdať, Slováci budú naopak vymierať. Už dnes platí, že priemerný Slovák má šancu dožiť sa 73,7 roka a Čech 76,2. Priemerná Slovenka žije do veku 80,4 roka a Češka 82,1 roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM