Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Českí učitelia vraj zarábajú menej ako naši

Prekvapivé zistenie priniesla nová štúdia porovnávajúca učiteľské platy v Európe. Slovenskí učitelia sú vraj „len“ druhí najchudobnejší. Naozaj?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Českí učitelia vraj zarábajú menej ako naši
Zdroj: TASR

Učitelia a zdravotné sestry sú dve skupiny, ktoré sa najviac ponosujú na výšku svojich platov a odhodlali sa pre svoj boj za lepšie ohodnotenie aj štrajkovať. Štatistika je však presná veda o nepresných číslach a tak dozvedieť sa, koľko vlastne väčšina učiteľov zarába, či je to relatívne veľa alebo málo, je naozaj ťažké. Iné údaje ponúka ministerstvo školstva, iné samotní pedagógovia, iné štatisti… najnovšie svojou troškou do tohto informačného guláša prispela aj česká spoločnosť IDEA.

Nie sme najhorší

Český portál ihned.cz priniesol prekvapivú informáciu. Pedagógovia u našich západných susedov sú vraj najchudobnejší v EÚ aj v rámci krajín OECD. Ich platy sú vraj ešte nižšie ako majú ich slovenskí kolegovia. „Priemerné platy českých učiteľov na základných školách sú v porovnaní s ostatnými vysokoškolsky vzdelanými zamestnancami najnižšie,“ cituje ihned.cz štúdiu spoločnosti IDEA.

Českí učitelia podľa tejto štúdie zarábajú len 56 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí v krajine. Slovenskí učitelia sú v rebríčku hneď na druhom konci od chvosta a zarábajú 61 percent. Zaujímavé je, že z tohto porovnania vyšli pomerne nelichotivo aj talianski učitelia so zárobkom 65 percent a Američiania 68 percent.

Rebríček jasne ukazuje, že učitelia na základných školách nie sú nijako hviezdne ohodnotení nikde. Jediná krajina, kde sú ich platy vyššie ako priemer diplomovaných zamestnancov v iných sektoroch, je Luxembursko. Tam si dokážu zarobiť 108 percent tohto priemeru.

Reálne platy

Keď sa však pozrieme na sumy, ktoré učiteľov v oboch krajinách pristanú každý mesiac na účte, realita vyzerá hneď inak. Český učiteľ na základnej škole si zarobí necelých 30 korún, čo predstavuje 1145 eur. To je naozaj menej ako priemerný plat českých vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí berú 1908 eur.

O takýchto peniazoch môžu slovenskí pedagógovia na základnej škole len snívať. Podľa spoločnosti Trexima zarobia mesačne v priemere 902 eur, čo nedosahuje ani priemernú mzdu v celom slovenskom hospodárstve, ktorá predstavuje 912 eur.

Portál pripomína, že učiteľské platy sú dôležité pre celkovú úroveň a bohatstvo krajiny. „Vzdelanosť populácie zásadne prispieva k ekonomickému rastu a kvalite života modernej spoločnosti. Kvalita vzdelávania sa odvíja najmä od kvality učiteľov a od atraktivity ich profesie.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM