Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chválospevy na Sagana, on nadáva na súperov

Víťazstvo slovenskej cyklistickej hviezdy v druhej etape Tour de France opisujú médiá po celom svete. Sagan však zaujal nielen výkonom ale aj tvrdými slovami.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chválospevy na Sagana, on nadáva na súperov
Zdroj: TASR

Peter Sagan zvíťazil v druhej etape Tour de France po troch rokoch a vôbec po prvýkrát si obliekol žlté tričko. Svetové médiá si všímajú, že po príjazde do cieľa nerobil svoje tradičné gestá, ktoré z neho urobili miláčika publika. Niečo skrátka nebolo v poriadku.

Prekvapivé víťazstvo

Japonský portál The Japan Times píše, že Sagan prekvapivo nezdvihol svoj bicykel na zadné koleso po tom, ako prekonal cieľovú pásku.

„Nerobil ani svoje tradičné gestá víťazstva so zaťatou päsťou, ani nezdvihol ruky do výšky, keď dorazil do cieľa a ukončil tak tri roky bez prvenstva.“

Dôvod je nečakaný – svetový šampión skrátka nevedel, že vyhral. “Som veľmi prekvapený, že som prvý. Myslel som si, že predo mnou sú ešte dvaja pretekári,” cituje Sagana The Japan Times. Pripomína, že to bolo jeho piate etapové víťazstvo na Tour de France a prvé od roku 2013.

Prirovnanie k legende

Africký portál SuperSport píše, že Sagan je doslova “osudom predurčený víťaziť.” Jeho etapové víťazstvo korunované žltým tričkom označuje za “míľnik v Saganovej kariére, ktorú už zdobí titul svetového šampióna.” Pripomína, že ešte minulý rok bol slovenský cyklista frustrovaný, pretože nedokázal premeniť svoje vysoké umiestnenia na víťazstvá.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Zaskočí dnes Slovensko svet? Držte palce Peťovi a pošlite foto

“Prirovnávali ho k legendárnemu francúzskemu cyklistovi Raymondovi Poulidorovi, ktorý na Tour de France finišoval trikrát druhý a päťkrát tretí, ale nikdy si neobliekol žlté tričko,” píše SuperSport. Dodáva, že pred svojím nedeľným víťazstvom bol Sagan v prvej trojke až 27-krát, ale vyhral iba štyri etapy. Legendárneho Poulidora tak napokon prekonal.

“Slovák Peter Sagan si perfektne načasoval svoje sily na záverečné stúpanie, vďaka čomu zvíťazil a prebral zlté tričko od Marka Cavendisha,” píše argentínsky portál Buenos Aires Herald. Cituje Saganove slová o priebehu pretekov a osobitne jeho ľútosť nad pádom jeho kolegu v tíme Alberta Contadora.

Jazdia ako blázni

Portál The National so sídlom v Spojených Arabských Emirátoch prináša tvrdú Saganovu kritiku na adresu ostatných cyklistov na Tour de France, ktorí sú podľa neho “hlúpi,” pretože jazdia bezohľadne a nebezpečne.

“Všetci jazdia, akoby im nezáležalo na vlastnom živote, akoby prišli o rozum, je to neuveriteľné,” sťažuje sa Peter Sagan.

“V skupine tak dochádza k hlúpym zrážkam, je to veľmi nebezpečné. Keď prší, nikto nepribrdzí, je potom jasné, že sa zrazíme.”

Slovenský top športovec spomína, že kedysi to bolo inak. “Keď som začínal na Tour de France v roku 2010, tak to boli iné preteky. Existoval tam vzájomný rešpekt. Keď niekto urobil niečo hlúpe, ostatní na neho začali hádzať fľaše, alebo ho udierať pumpami. Dnes to tak už nefunguje a je veľmi ťažké užiť si jazdu počas pretekov.”

Veľmi ostré je to pred cieľom. “Priveľa tímov a jednotlivcov sa snaží zapojiť do záverečných špurtov na konci etapy. Jazdci sú bezohľadní a snažia sa za každú cenu zostať v závese za svojimi kolegami. A potom je vpredu veľa takých, čo nevedia, ako jazdiť,” uzatvára Sagan.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Náš AeroMobil sa môže vyrábať ako prvé lietajúce auto na svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM