Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čierny deň Čechov v Tatrách

Najkrajšie sviatky v roku si v slovenských veľhorách vyžiadali tú najvyššiu obeť a to hneď dvakrát – na Prvý sviatok vianočný zahynuli dve mladé české turistky a záchranári ratovali slovenskú lyžiarku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čierny deň Čechov v Tatrách
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.

Je to nesmierna tragédia, keď zbytočne vyhasne mladý život. Rodičia dvoch českých dievčat, ktoré mali len 23 a 25 rokov, sa už nedočkajú ich príchodu domov zo zimnej dovolenky vo Vysokých Tatrách. Turistky podcenili zľadovatený terén vo vysokohorskom prostredí a neprežili niekoľkostometrový pád. O smutnej udalosti informujú aj viaceré české médiá. V komentároch pod článkom na portáli Blesk.cz kritizujú nebohé dievčatá za podcenenie turistickej výbavy aj samotní českí čitatelia.

Čierny sviatočný pondelok

Séria zúfalých volaní na záchranársku linku sa začala hneď v pondelok ráno po Štedrom dni. „Českej turistke (25) zavolali pomoc z Téryho chaty vo Vysokých Tatrách. Žena sa pošmykla na zľadovatenom povrchu a padala niekoľko stoviek metrov. Bohužiaľ, utrpela pri tom zranenia nezlučiteľné so životom a záchranári jej už nedokázali pomôcť,“ píše Blesk.cz .

V ten deň sa Tatry premenili na jedno veľké klzisko a tak tragédie ďalších slabo vybavených turistov viseli vo vzduchu. „Okolo poludnia vyrazila slovenská záchranná služba na pomoc ďalším Čechom. Pár turistov sa pošmykol na zľadovateľom chodníku vedúcim na Slavkovský štít. Nachádzali sa vo výške zhruba 1900 metrov nad morom. Preto po nich priletel vrtuľník,“ uvádza portál.

Strašný pád sa stal opäť fatálnym pre mladú Češku (23). Záchranári už mohli len zniesť jej telo do Starého Smokovca a odovzdať ho pohrebnej službe. Rovnako ako prvá tatranská obeť z rána neprežila dlhý pád. Jej priateľ (24) sa tiež vážne zranil na hlave a v kritickom stave ho previezli do nemocnice.

Zradné Tatry

Prvý sviatok vianočný však záchranári vyrazili na pomoc aj slovenskej lyžiarke, ktorá neodhadla svoje schopnosti na zľadovatenom svahu z Lomnického sedla. Po dlhom páde si ťažko zranila tvár a hlavu. V Malej Studenej doline si zasa musel zavolať pomoc slovenský turista, ktorý sa tiež pošmykol a zrútil sa dole.

„Strašné nešťastie, rodičia sa môžu aj zblázniť… Tatry sú zradné,“ píše jeden z českých komentátorov pod článkom. Väčšina čitateľov nemá pre obete veľa pochopenia: „Prečo tam liezli bez patričnej výbavy a horského vodcu?… vraj turisti! Skôr to boli ako vždy premúdrení Čecháčkovia s výbavou z Lidla, ktorí precenili svoje schopnosti a urobili bum bác.“

Ďalší komentátor pridáva vlastné odporúčanie, ako sa správať v zasnežených Tatrách: „V zimnom období vôbec nechodím do Tatier bez mačiek. Nepreceňujem sa, nepodceňujem sa a zásadne dbám na správnu výbavu a oblečenie. Lenže do Tatier jazdí mnoho dobrodruhov, ktorí aj v zime chodia v kraťasoch a teniskách. Tie mŕtve turistky boli určite skúsené a fyzicky zdatné. Ako všetci mŕtvi…“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM