Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cintoríny sú plné vzácneho života

Jeleň potulujúci sa medzi náhrobkami – aj to je realita niektorých miest posledného odpočinku. Aké živé tajomstvá skrývajú slovenské cintoríny?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cintoríny sú plné vzácneho života
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Každé mesto má svoje staré tajomné cintoríny, kde však bujnie prekvapivo bohatý život. Netreba sa báť, nebožtíci nevychádzajú o polnoci z hrobov.

Staré stromy a trávnaté plochy poskytujú ideálne prostredie pre neuveriteľne bohatú paletu zvierat a rastlín. Mnohé z nich sú veľmi vzácne a nevyskytujú sa nikde inde. Podrobnosti priniesol americký portál Earth Island Journal a spomína aj Slovensko.

Plné života

Zaľúbenci to dobre vedia – cintoríny sú krásne oázy pokoja, kde popri mŕtvych kvitne život… a láska. Preto mnohí chodia randiť práve na tiché miesta medzi náhrobnými kameňmi. Vedci im dávajú za pravdu. „Cintoríny predstavujú bezpečný raj pre mnoho vzácnych rastlín a zvierat,“ píše portál.

Je logické, že čím starší cintorín, tým väčšiu biodiverzitu ponúka. Na najstaršom židovskom cintoríne v Európe, ktorý bol založený v roku 1880, sa nachádza 363 druhov divo rastúcich cievnatých rastlín, 72 druhov machov a lišajníkov, 34 druhov vtákov, 5 rôznych kategórií netopierov, 64 typov pavúkov a 39 druhov chrobákov.

Asi najväčšou raritou je cintorín Mount Hope Cemetery v americkom meste Lansing, kde sa na tráve z hrobov pokojne pasú aj jelene.

„Ešte donedávna sa vedci z oblasti ekológie len málo zaujímali o cintoríny. Našťastie sa to začína meniť pod vplyvom klimatických zmien, rozťahovania miest, deštrukcie životného prostredia a vymierania druhov… výsledkom sú dôkazy o vysokej hodnote cintorínov pre biodiverzitu, či už sú to orchidey, hniezdiace vtáky, škrečky a ďalšie málo známe druhy zvierat a rastlín,“ píše Earth Island Journal.

Nedocenený raj

Portál uvádza, že cintoríny boli doteraz neprávom v tieni vedeckého záujmu, pretože biológovia uprednostňovali skúmanie parkov, polí a lesov. A pritom sa medzi náhrobkami často nachádzajú najstaršie zelené plochy a stromy v meste. Život tam prekvitá, pretože na miestach rozjímania a pokoja majú aj zvieratá relatívny pokoj od ľudských narušiteľov.

„Za oceánom, približne 4500 míľ ďaleko, potvrdili význam cintorínov pre biologickú diverzitu aj vedci z Bratislavy, hlavného mesta Slovenska,“ píše portál.

Upresňuje, že na troch bratislavských cintorínoch našli až 33 rôznych druhov hniezdiacich vtákov. Najviac ich bolo na najstaršom a najizolovanejšom cintoríne. „Nie je to žiadna náhoda, keďže tam rastú aj najstaršie stromy, ktoré poskytujú dostatok úkrytu a dier na hniezdenie.“

Ilustračné foto

SVET O SLOVENSKU: Cintoríny sú plné vzácneho života
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM