Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo jedia na štedrú večeru naši susedia?

Nemusí to byť len kapor, ktorý dominuje vianočnému menu 24. decembra v rôznych stredoeurópskych krajinách. Nemci, či Rakúšania si tradične pochutnávajú aj na husi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo jedia na štedrú večeru naši susedia?
Zdroj: TASR

Spôsob ako národy oslavujú vianočné sviatky je významnou súčasťou ich kultúry. A aj vďaka tomu je vidieť, ku ktorému z našich susedov máme kultúrne najbližšie. Kapor alebo iná sladkovodná ryba kraľuje sviatočnej tabuli nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a čiastočne aj v Rakúsku. Na rozdiel od anglosaských krajín nemusia deti čakať na rozbalenie darčekov až do druhého dňa. Dočkajú sa ich hneď po Štedrej večeri. O sviatočnej téme píše český portál idnes.cz .

Česko-slovenská klasika

Česi a Slováci kedysi zdieľali jeden štát a ich cesty sa v rôznych sférach kultúry, politiky, vzdelávania i biznisu prelínali po celé dejiny. Nie je preto prekvapivé, že majú takmer identickú vianočnú hostinu. Jej základom je vyprážaný kapor a zemiakový šalát. Jeho presný recept sa, prirodzene, líši od regiónu k regiónu. Veď častokrát je presné zloženie zemiakového šalátu niečo ako rodinná tradícia, na ktorú sú domáci majstri kuchyne patrične hrdí.

Česi jedia 24. decembra rybaciu polievku, čo je tiež zvykom v niektorých slovenských regiónoch. Najčastejšie sa však na Slovensku ako polievka podáva tradičná kapustnica, ktorú idnes.cz označuje ako „skutočnú hviezdu stola“ a pridáva aj recept na túto vianočnú klasiku. Svojim čitateľom ešte približuje, že slovenské Vianoce sa nesú v „pôstnom duchu“ a prvým chodom večere sú oplátky s medom.

Vianočné zvyky u susedov

„Podobne ako u nás, býva hlavným chodom na rakúskej sviatočnej tabuli sladkovodná ryba so zemiakovým šalátom. Pripravuje sa však aj viedenský rezeň alebo pečená hus, či morka,“ píše portál. Ako sladkú bodku si Rakúšania doprajú tradičné pečivo a „snáď najstarší vianočný dezert na svete – kletzenbrot.“ Nechýba ani obľúbená štrúdľa, ideálne ťahaná.

U Nemcov už je cítiť určitý posun v tradíciách. Na štedrovečerný stôl servírujú najčastejšie kačku alebo hus. „V niektorých oblastiach sa objavuje aj vyprážaný kapor, alebo klobása so zemiakovým šalátom.“ Sladkosti predstavuje vianočné pečivo veľmi podobné tomu nášmu, prípadne tradičná „štóla“ plná hrozienok a mandlí.

Tradične katolícke Poľsko dodržiava zvyk bezmäsitej Štedrej večere. Jej pôstny charakter zvýrazňuje aj fakt, že kapor nie je vyprážaný. Servírujú ho najmä s omáčkou s hrozienkami, kapustou, zemiakmi a hubami. Medzi ďalšie chody podľa portálu patria kapustové závitky s pohánkovou kašou a bezmäsité pirohy. Dezertom je sladká pšeničná kaša so sušeným ovocím, orechmi a medom, prípadne perníčky. Tak šťastné a veselé a dobrú chuť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM