Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo majú spoločné jednorožce, GMO a konšpirácie?

Šírime do sveta nezmysly o súvislosti GMO potravín a ochorením na celiakiu, ktoré pobláznili celý internet a stali sa hitom konšpiračných webov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo majú spoločné jednorožce, GMO a konšpirácie?
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com

„Internet exploduje príbehmi o údajne nebezpečnej spojitosti medzi niektorými chorobami a geneticky modifikovanými potravinami (GMO),“ píše americký portál Genetic Literacy project. Jedna z takýchto debát sa veľmi intenzívne točí aj okolo údajného nárastu alergií na lepok, teda okolo celiakie.

„Stačí ak do internetového prehliadača naťukáte „GMO a gluten (v preklade lepok)“ a dostanete viac ako 500-tisíc odkazov,“ píše portál.

Portál dodáva, že celý tento blázninec vypustil do sveta pochybný slovenský časopis, ktorý zverejnil štúdiu dvoch pseudovedcov. Ani jeden z nich sa však tomuto odboru nikdy nevenoval a ich výsledky prebrali len konšpiračné weby vrátane slovenského portálu Zem a Vek. Ľudia sú však ochotní uveriť všetkému.

Jednorožec z laboratória

Tvrdiť, že GMO sója alebo kukurica spôsobujú celiakiu, je ako vyhlasovať, že existuje jednorožec. Doktorka molekulárnej genetiky Layla Katiraeeová si v rozhovore pre americký portál pomohla práve týmto absurdným prirovnaním a jej slová sú naozaj vtipné.

Stačilo by podľa nej vychádzať z toho, že všetky cicavce majú v rámci evolučnej teórie spoločného predka, čo je fakt. Preto aj narval jednorohý (druh veľryby ľudovo označovaný ako morský jednorožec) má spoločných až 80 percent génov s koňom.

„A tak predpokladáme, že mýtický jednorožec môže vzniknúť umelým oplodnením kobyly spermiou od narvala,“ tvrdí s humorom Katiraeeová. Presne takto totiž vznikajú konšpiračné tvrdenia vrátane súvislosti GMO potravín a celiakie.

Zdroj: pixabay.com

Portál uvádza, že tento nezmysel má svoje korene na Slovensku. „Všetko sa to začalo pochybnou esejou poblikovanou v roku 2014 v slovenskom „predátorskom“ časopise dvomi vedcami – Stephanie Seneffovou, ktorá sa v skutočnosti venuje informatike a Anthonym Samselom, ktorý sa označuje za nezávislého vedca a konzultanta.“ Nie je známe, že by sa venovali genetike alebo toxikológii a ich prácu si uznávaná vedecká komunita ani nevšimla.

Portál neuvádza názov slovenského časopisu, ale vysvetľuje, že ide o formát, ktorý je čisto komerčne orientovaný, takže zverejní akýkoľvek článok, ak jeho autor zaplatí. Nejde teda o vedu, ale o peniaze.

Konšpiračná teória

Dvaja samozvaní vedci vypustili do sveta len svoju špekuláciu, ktorú podľa doktorky Katiraeeovej nepotvrdila žiadna uznávaná štúdia a je teda na úrovni splodenia jednorožca skrížením narvala s koňom.

Prebrala ju však mimovládka s honosným názvom Inštitút pre zodpovedné technológie, ktorú v skutočnosti tvorí len jediný človek Jeffrey Smith. Je to známy odporca GMO potravín, ktorý tiež nemá vzdelanie v oblasti genetiky ale študoval obchod…

Na Slovensku sa poplašnej správy hneď vďačne zhostil konšpiračný portál Zem a Vek. Zverejnil článok s názvom „GM potraviny sú spájané s ochoreniami súvisiacimi s lepkom, ktoré trápia 18 miliónov Američanov.“

„Alergia na lepok sa môže prejavovať v rozsahu od miernej nepohody, ako je plynatosť a nadúvanie, až po celiakiu, vážny autoimunitný stav, ktorý ak nie je diagnostikovaný, môže zvýšiť riziko smrti až 4-násobne,“ cituje Zem a Vek riaditeľa mimovládky Jeffreyho Smitha. O pochybnosti celej štúdie sa vyplašený čitateľ nedozvie nič.

Ilustračné foto

GMO potraviny
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM