Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo vyrazilo dych turistom z Nového Zélandu?

Pizza lepšia ako v Taliansku, fajčenie na každom mieste a úžas nad najväčším sídliskom. Novozélandský pár nadchli "maličkosti" Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo vyrazilo dych turistom z Nového Zélandu?
Zdroj: TASR

Hlavná redaktorka novozélandského denníka Gisborne Herald Debbie Gregory sa so svojím partnerom vybrala na dobrodružnú cestu po Európe. Navštívili Londýn, Írsko, Taliansko, Poľsko a silný dojem na nich urobilo aj slovenské hlavné mesto.

Aj keď do Bratislavy pricestovali vlakom, toľko kritizovaná hlavná stanica ich nijako neznechutila a päťdňový pobyt si naozaj užili. Svoje zážitky opísala Debbie v rozsiahlej reportáži na portáli Gisborne Herald.

Ťažké ráno

Novozélandský pár dorazil do Bratislavy nočným vlakom ráno o šiestej. Pomalým krokom zišli do centra na Hlavné námestie a chceli si niekde dopriať kávu a raňajky. To bol však problém.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Takúto nakladačku Fico ešte nedostal! Vraj patrí do basy

"Európa a obzvlášť jej východná časť žije najmä v noci a nie je zrovna ranné vtáča. Nevedeli sme nájsť nič otvorené až do 9:00 – 10:00,“ píše Debbie.

A tak sa aspoň odfotili na lavičke so sochou Napoleonovho vojaka, ktorý autorke pripadal skôr ako rozprávkový kapitán Cook. "Sedeli sme na námestí v centre mesta niekoľko hodín. Čakali sme, kým nejaký podnik otvorí a sledovali pri tom bezdomovcov a zametačov ulíc.“

Úžasná Petržalka

Novozélanďania si vybrali ubytovanie v Petržalke. Orientovali sa najmä podľa ceny a chceli sa tiež vyhnúť davom turistov. "Byt bol lacný a úžasný! Počasie bolo naozaj horúce, takže sme ocenili klimatizáciu.“ Bývali nad obchodným domom, kde bola aj reštaurácia, ktorú si nevedeli vynachváliť.

"Podávali tam najlepšiu pizzu, akú som kedy jedla, dokonca lepšiu ako v Taliansku,“ opisuje svoj kulinársky zážitok Debbie.

Najväčšie očarenie Petržalkou, za ktorú sa inak mnoho Bratislavčanov skôr hanbí, však prišlo až na druhý deň. "Bolo horúco a tak sme si cez google vyhľadali nejaké miesto na kúpanie v Bratislave. Zistili sme, že kúsok od nás je umelé jazero. Vybrali sme sa tam autobusom a užili sme si nádherný deň! Oddychovali sme, plávali a sledovali polonahých ľudí všade naokolo,“ opisuje novinárka krásy Draždiaka.

Všade sa fajčí

Samozrejme, novozélandskí turisti ocenili, že Bratislava je pre nich lacná. Tešili sa, že za jedlo a pitie neplatili viac ako 20 dolárov. Veľmi sa im páčil aj Bratislavský hrad, z ktorého je „úžasný výhľad na mesto. “Historické centrum označili ako „very cool“ a prirovnali ho k malému poľskému Krakowu.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Francúzi ospevujú slovenský Broadway

V článku však zazneli aj výhrady. "Jedna vec ma na Bratislave a vlastne na všetkých východoeurópskych krajinách šokovala – ľudia fajčia všade, ešte aj v kaviarňach a baroch. Bolo to dosť nechutné.“ Debbie so svojím partnerom mali tiež problém zorientovať sa v autobusových zastávkach, pretože boli iba v slovenčine. Ešte šťastie, že sa nesnažili kúpiť si lístok na toľko kritizovanú integrovanú mestskú dopravu…

Bratislava vo dne i v noci
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM