Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ďalší krvavý útok na našincov vo Veľkej Británii

Na jedného letel stôl, druhý to schytal do hlavy pivným pollitrákom a tretí päsťou. Slováci sa opäť stali terčom násilia v britskej krčme.

Bitka sa odohrala v anglickej krčme v meste Worcestershire. Bol to však skôr nečakaný útok, pretože podľa dostupných informácií nie je známe, že by sa Slováci bránili a rany opätovali. Podľa portálu Worcesternews.com sa už agresor postavil pred súd a vyfasoval aj trest.

Nečakaná agresivita

“Riaditeľ nemenovanej spoločnosti škaredo zaútočil na skupinu slovenských mužov v krčme vo Worcestershire,” píše portál. Uvádza, že útok bol nevyprovokovaný a rany prišli bez varovania. Útočníkom bol 29-ročný Michael Cheesbrough, otec dvoch detí a za svoj čin ho už sudca odsúdil na osem mesiacov za mrežami.

Celý prípad pomohla usvedčiť kamera nainštalovaná priamo v krčme. Na jej zázname bolo dobre vidieť každý detail bitky. “Cheesbrough vošiel dnu, v ruke držal fľašu a druhou udrel jedného muža sediaceho za stolom… potom zdvihol pohár piva a rozbil ho o hlavu ďalšieho muža… následne zdvihol stôl a pokračoval v útoku,” píše Worcesternews.com.

Portál spresňuje, že obeťami sa stali Radoslav Revaj, Milan Sekan a René Janek zo Slovenska. “Revaj má porezanú tvár a hrče na hlave, Sekan rozbité ústa a bolesť hrudníka a Janek natrhnuté ucho.”

Prečítajte si aj: SVET O SLOVENSKU: Zločinov z nenávisti vo Veľkej Británii rekordne pribúda

Mal zlosť, odniesli si to Slováci

Počas súdneho pojednávania prokurátor vyhlásil, že išlo o nevyprovokovaný útok. Agresorov obhajca uznal, že to bolo “škaredé,” ale dodal aj možné vysvetlenie. Jeho klient sa vraj tesne pred tým dozvedel, že na jeho priateľku niekto zaútočil. Prečo si však svoju zlosť vybil práve na Slovákoch, neuviedol.

Útočník svoj čin pred súdom oľutoval. Podobných prípadov však vo Veľkej Británii nebezpečne pribúda. Od hlasovania o Brexite atmosféra na britských ostrovoch citeľne zhustla a domáci dávajú prisťahovalcom z východnej Európy otvorene najavo, že sú v ich krajine nevítaní.

Prečítajte si aj: Po smrteľnom útoku na Poliakov: V Anglicku sa žiť nebojím, hovorí slovenský mladík

Útokov pribúda

Len pred pár týždňami otriasla verejnosťou správa o brutálnej smrti Poliaka v anglickom meste Harlow. V severoírskom Belfaste chcel niekto zavraždiť celú slovenskú rodinu, keď rozbil okno na ich dome a vhodil dnu trubičkovú bombu.

Rovnaká výbušnina ležala aj kúsok od ich domu. Našťastie nenastala žiadna explózia, aj keď expert potvrdil, že zariadenia boli funkčné. Podľa polície išlo o rasovo motivovaný zločin z nenávisti.

V Birminghame dokonca vznikla imigrantská krízová rada, ktorá sa snaží situáciu riešiť. Britský portál Channel4 cituje smutné vyjadrenia jej členov: “Je tu vážny strach a napätie… Mnohé rodiny sa pýtajú, či sú tu ešte v bezpečí, alebo či sa majú začať pripravovať na odchod. Nevieme im odpovedať…”

Písali sme aj:

SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!

Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM