Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Divoké levy ako zlatíčka lámu srdcia

Aj veľké mačky vedia milovať tých, ktorí sa o nich starajú a nezabúdajú na svojich ošetrovateľov ani po rokoch. Dojímavé video trhá rekordy v sledovanosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Divoké levy ako zlatíčka lámu srdcia
Zdroj: YouTube.com

Už takmer pol milióna ľudí videlo úchvatné video na sociálnej sieti Youtube, ktoré tam zavesila záchranná stanica mačkovitých šeliem Malkia z Orechovej Potône. Dve dospelé levice sa na ňom naozaj vrúcne zvítajú so svojou náhradnou ľudskou mamou Michaelou, ktorá sa ich ujala krátko po ich narodení. Aj keď sa hovorí, že mačky sú falošné a nikdy sa neviažu na svojho pána, iba na svoje teritórium, toto video dokazuje pravý opak. Je zrejmé, že aj mačkovité šelmy vedia priľnúť k blízkym ľuďom podobne ako pes.

Mačacia láska

Na video upozornil článok britského portálu Dailymail.co.uk, ale píšu o ňom aj v Afrike, konkrétne na kenskom portáli Tuko.co.ke. Po jeho zhliadnutí sa toľkému záujmu ani nebudete čudovať. Je naozaj úžasné sledovať, ako rozradostené veľké levy bežia oproti žene, ktorá ich vychovala.

“Obe mačky sa postavia na zadné, aby Michaelu objali. Dokonca jej dajú laby okolo krku a stískajú ju ako úžasný prejav ich lásky,” píše Dailymail. Levy ženu dojemne oblizujú a pretekajú sa v snahe dotýkať sa jej čo najviac. Ešte že Michaelu oddeľuje od nich malý plot, inak by ju určite od radosti prevrhli.

“Ahoj zlatíčka, bambuľky…” prihovára sa im dojemne ich adoptívna mama. Ešte ako malé levíčatá si ich vzala na výchovu, keď ich odvrhla ich vlastná levia matka. Jej zvierací osud nebol veselý, keďže patrila nemenovaným cirkusantom vo východnej Európe.

Žiadne cicušky

Zdanie však v tomto prípade klame – levice Malkia a Adelle sa síce na videu rozkošne maznajú, ale nie sú to žiadne cicušky. Hovorca záchrannej stanice Malkia v článku vysvetľuje, že okamihy nehy trvajú len pár minút, ktoré sú zachytené na videu. „Potom sa už naháňajú a hrajú len samé dve. Malkia je trochu divokejšia, takže musíme byť ostražití… Nikdy sa s nimi nehráme, pretože sú to predsa len divoké zvieratá. Rešpektujeme ich náladu a hladkáme ich len vtedy, ak o to sami prejavia záujem.

Náhradná mama Michaela navštevuje svoje adoptívne „levie deti“ pravidelne, niekedy aj trikrát do mesiaca. Vďaka svojmu špeciálnemu postaveniu v ich životoch je jedným z troch ľudí, ktorí sa môžu k leviciam priblížiť takto blízko a mať s nimi osobný kontakt. Cudzí ľudia by zrejme riskovali vážne zranenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM