Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Domáce kuriozity, o ktorých ste (možno) nevedeli

Jedinečné hranice, rekordné množstvo hradov a zámkov, prvý skanzen ľudovej architektúry na svete a krásne ženy… to všetko sa spája s našou krajinou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Domáce kuriozity, o ktorých ste (možno) nevedeli
Zdroj: TASR

Portál Slavorum.org priniesol článok s názvom “25 vecí, ktoré ste o Slovensku nevedeli.” Svojim čitateľom približuje, že bežný turista zrejme nevie o tejto malej krajine veľa, ale rozhodne by to mal napraviť. “Táto zem nesie toľko histórie, nájdete tu nekonečne veľa zámkov a nádhernej prírody… až sa budete diviť, prečo ste sem nezavítali už dávno,” píše Slavorum.org. To je rozhodne turistická pozvánka, ktorá nenechá veľa cestovateľov chladnými. Prinášame vám výber tých najzaujímavejších slovenských kuriozít, ktoré portál vypočítava.

Starobylé artefakty

“Najstaršou vykopávkou, ktorú našli na Slovensku, je Moravská Venuša. Je to 7,6 cm vysoká figúrka ženy vytesaná z mamutieho kla, ktorá sa datuje do roku 22 800 pred našim letopočtom.” Udivuje aj ďalší údaj súvisiaci s bohatou históriou Slovenska, ktorý portál ponúka: “Najvyšší počet hradov a zámkov na svete v prepočte na obyvateľa.

Medzi dejinné zaujímavosti patrí aj ďalší fakt: “Prvým známym etnikom, ktoré žilo na území dnešného Slovenska až do rímskej nadvlády, boli Kelti.” Slavorum.org si všimol, že “najstarší drevený kostolík na Slovensku bol postavený na prelome 15. a 16. storočia neďaleko Bardejova.” Túto kuriozitu dopĺňa úsmevným konštatovaním, že “Nóri na Slovákov nemajú.

V zozname sa nájdu aj športové kuriozity a samozrejme, krásne ženy: “Najstarší európsky maratón, ktorý je zároveň druhý najstarší na svete, sa koná každoročne v Košiciach… Podľa U City Guides patrí Slovensko medzi tri krajiny s najkrajšími ženami na svete…Slovenka Adriana Sklenaříková má podľa Guinnessovej knihy rekordov najdlhšie nohy na svete.

Príroda i jazyk

Každý hrdý Slovák asi vie, že “Levočský oltár je najstarším dreveným oltárom na svete,” ako aj fakt, že “Americká hviezda pop-artu Andy Warhol mal rodičov z východného Slovenska.” Portál zaradil medzi kuriozity aj relatívnu novinku, že “študenti do 26 rokov môžu cestovať vlakom zadarmo.”

Nádherná slovenská príroda je v zozname tiež zastúpená: “Slovensko má viac ako 1300 minerálnych prameňov” a “Slovensko so svojimi deviatimi národnými parkami a štrnástimi chránenými územiami je doslova turistickým rajom.”

Medzi kuriozity patrí aj údaj, že “slovenčina sa niekedy označuje aj ako slovanské esperanto. Je totiž považovaná za najzrozumiteľnejšiu reč pre ostatné slovanské národy.” A napokon, neodmysliteľný folklór: “V Čičmanoch sa nachádza prvá rezervácia ľudovej architektúry na svete.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM