Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dráma na palube lietadla skončila v Košiciach

Scény ako zo strašného filmu zažili pasažieri lietadla na linke izraelskej spoločnosti IsraAir. Ľudia sa začali dusiť a panikáriť, až ich zachránilo košické letisko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dráma na palube lietadla skončila v Košiciach
Zdroj: TASR

Toto by nechcel zažiť nikto – nočná mora ľudí, ktorí sa boja lietať, sa stala skutočnosťou. Let aerolinky IsraAir normálne odštartoval z Varšavy a smeroval do Tel Avivu. Spočiatku prebiehalo všetko v poriadku, ale zrazu nad slovenským územím začala dráma. Vystrašení pasažieri hovoria o horových scénach strachu o život a sú pobúrení, že palubný personál s nimi v ťažkých chvíľach nekomunikoval. O prípade píše viacero izraelských médií.

Bez kyslíka

Izraelský denník Timesofisrael.com priniesol šokujúce výpovede otrasených cestujúcich na palube problémového lietadla IsraAir: „Cítili sme nedostatok vzduchu a začali sme sa dusiť. Zrazu sa spustili kyslíkové masky, ktoré sme si museli nasadiť a vypukla davová hystéria. Nikto nám nepovedal, čo sa deje… mali sme pocit, že každú chvíľu zomrieme,“ hovorí Orly Zeevi.

Zmätok, masky na tvárach a strašná neistota trvali asi štvrť hodinu, čo je v takej chvíli nekonečne dlhý čas. „Až po pätnástich minútach sa nám prihovoril pilot, ktorý ani nebol Izraelčan, ale hovoril po anglicky. Oznámil nám, že pristávame,“ uviedol Zeevi. Dodal, že tých pätnásť minút bez akéhokoľvek vysvetlenia situácie sa mu zdalo ako večnosť.

Košice ako záchrana

Izraelský denník uvádza, že lietadlo neplánovane pristálo v Košiciach. Cestujúci prestúpili do iného stroja a pokračovali v ceste domov. Je zaujímavé, že izraelská spoločnosť odmieta označiť udalosť ako „núdzové pristátie.“ Vraj išlo len o technické problémy s okysličovaním priestoru. Cestujúci však trvajú na tom, že to rozhodne bola núdzová udalosť.

Neskôr sa ukázalo, že IsraAir si problémové lietadlo prenajala od českej nízkonákladovej spoločnosti Travel Service. To niektorých pasažierov pobúrilo, pretože sa cítia podvedení. „Ak by sme vedeli, že síce platíme za služby IsraAiru, ale posadí nás do nejakého rozhrkaného lietadla zahraničnej spoločnosti, dvakrát by sme rozmysleli, či nastúpime na palubu,“ vyhlásil jeden z cestujúcich.

Izraelská aerolinka však trvá na tom, že sa nič mimoriadne nestalo, problémy s kyslíkom odhalili včas a cestujúci vraj neboli v žiadnom ohrození. Takéto stanovisko neprekvapuje, keďže poškodení ľudia by sa zrejme mohli pokúsiť vymáhať od leteckej spoločnosti nejaké odškodnenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM