Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Falošné manželstvo s len 16-ročnou nevestou

Britské súdy opäť trestali mužov, ktorí lákajú chudobné a naivné dievčatá z východnej Európy, aby sa s nimi oženili a oni získali európske občianstvo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Falošné manželstvo s len 16-ročnou nevestou
Zdroj: internet

Niekedy sú to aj samotní Slováci, ktorí výnosný biznis s falošnými nevestami organizujú. V poslednom prípade, o ktorom píše britský portál Cps.gov.uk, to boli štyria Pakistanci. Obeťami sa však vždy stávajú mladé dievčatá a ženy s európskym pasom, ktoré sú pre svojich nových manželov zárukou bezproblémového pobytu vo Veľkej Británii, či kdekoľvek inde v EÚ.

Dokonca otehotnela

“Štyria muži pôvodom z Pakistanu vstúpili do falošných manželstiev s mladými slovenskými Rómkami,” píše britský portál. Súd ich poslal za mreže na dokopy šesť rokov. Má to byť exemplárny trest pre všetkých cudzincov, ktorí si chcú podobným spôsobom zaručiť pobyt vo Veľkej Británii.

Jeden z mužov zmanipuloval len 15 ročné dievča, aby si ho vzalo hneď, ako dovŕši 16 rokov. Portál uvádza, že po sobáši zašiel Pakistanec tak ďaleko, že dievča s ním zostalo tehotné. Súd takéto správanie ostro odsúdil.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Biznisu s falošnými nevestami vraj pomáhal i kňaz!

“Muži zapletení do tejto trestnej činnosti preukázali absolútne opovrhnutie potrebami týchto žien, ktoré len využili, aby mohli zostať vo Veľkej Británii,” píše portál. Spresňuje, že dievčatá si našli cez internet a okamžite po ich príchode na britské územie sa s nimi oženili.

Koľko dostali?

Článok neuvádza, či Rómkam za sobáš aj zaplatili, alebo či bol v prípade zapojený kupliar, ktorý peniaze za obchod zinkasoval. Každopádne, britský týždenník The Economist len nedávno informoval o veľkých sumách, ktoré sa v takýchto prípadoch vyplácajú. Pakistanci, Afričania alebo Srbi sú ochotní zaplatiť za falošnú nevestu tisíce libier.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Honosná rómska svadba zabáva svet

“V roku 2014 objavila polícia na severe Anglicka tehotnú Slovenku, ktorú zločinecký gang vylákal do Veľkej Británie a prinútil vydať sa,” píše The Economist. Cena za falošnú nevestu bola tritisíc libier. Týždenník však dodáva, že zneužitá žena z peňazí nedostala nič.

Dieťa, ktoré svojmu novému manželovi porodí, ešte zvyšuje jej cenu a môže dosiahnuť až 15-tisíc libier. Spoločný potomok totiž významne zvyšuje šancu získať povolenie na pobyt. The Economist uvádza, že v Kanade stojí takéto formálne manželstvo 30-tisíc až 50-tisíc dolárov. V USA je cena o niečo nižšia – nádejný ženích zaplatí od päťtisíc do 20-tisíc dolárov.

Čítajte aj: Na riziká obchodovania s ľuďmi vás upozorní aj mobilná aplikácia

Ilustračné foto, TASR

SVET O SLOVENSKU: Biznisu s falošnými nevestami vraj pomáhal i kňaz!
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM