Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Fascinujúce veľkonočné zvyky

Tradícia šibať a oblievať dievčatá na Veľkonočný pondelok je natoľko netradičná, že pravidelne udivuje cudzincov po celom svete. Tentokrát sa téme venuje aj rádio v Južnej Afrike.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fascinujúce veľkonočné zvyky
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Slávenie Veľkej noci je rozšírené vo veľkej časti sveta, ale má oveľa mierumilovnejšiu podobu ako slovenský zvyk šibačky a oblievačky. Mnohým cudzincom pripadá táto tradícia ako krutá a úprimne ľutujú slovenské dievčatá, ktoré musia znášať rany od korbáča a vedrá studenej vody v počasí, ktoré často pripomína viac zimu ako jar. Juhoafrické rádio Jacaranda FM zaradilo slovenskú Veľkú noc medzi päť najpodivnejších spôsobov osláv tohto jarného sviatku.

Mokrý pondelok

“Veľká noc je čas vyhradený pre rodinu, zábavu a srdečné oslavy. Zároveň je to obdobie, s ktorým sa spájajú najdiskutovanejšie ľudové tradície,” píše portál juhoafrického rádia. Pripomína, že v západnom svete sa tieto dni väčšinou oslavujú veľmi milo – deti hľadajú v záhrade čokoládové vajíčka, ktoré im tam schoval veľkonočný zajačik. V niektorých oblastiach mávajú aj zvyk slávnostného nedeľného obeda.

Jacaranda FM zároveň prináša svojim poslucháčom a čitateľom výber piatich najpodivnejších veľkonočných tradícií z celého sveta: “Na Veľkonočný pondelok ľudia v Maďarsku a na Slovensku oslavujú Mokrý pondelok. Muži z dediny oblievajú dievčatá vedrami vody a tie im za odmenu dávajú veľkonočné vajcia. Táto tradícia sa spája s pohanskou vierou, že rituál prinesie dobrú úrodu.”

Kriminálky, maslo, omeleta…

Zvyšné netypické tradície určite pobavia aj slovenských čitateľov. Napríklad na Novom Zélande ľudia nehľadajú vajíčka, ale doslova krvilačne naháňajú skutočné zajace. Tento hlodavec je totiž na ostrove premnožený a preto je považovaný za škodcu. Jacaranda FM uvádza, že Novozélanďan, ktorý nachytá na Veľkú noc najviac zajacov, dostane odmenu až 3500 dolárov.

Zaujímavo oslavujú tento sviatok Nóri. Od roku 1923 sa v ich krajine Veľká Noc spája s detektívkami. V tom čase totiž spisovatelia Nordahl Grieg a Nils Lie vydali najpopulárnejšiu nórsku detektívku. Odvtedy sa v týchto jarných dňoch Nóri zabávajú tým, že pozerajú rôzne kriminálne žánre a hľadajú nové knihy s tematikou vrážd a naháňania páchateľa. “Kto by hľadal vajcia, keď sa môžete venovať oveľa inteligentnejšiemu pátraniu?” dodáva portál.

Ďalší v zozname sú Rusi, pre ktorých je Veľká noc symbolom masla, ktoré si dopriavajú ku každému jedlu. “Kuchári nechávajú stuhnúť maslo vo forme baránka a podávajú ho k hlavnému chodu. Podľa tradície je to spôsob, ako udržať zlé sily mimo domu,” píše portál. Obyvatelia francúzskeho mesta Haux sa zasa v pondelok zídu, aby spolu uvalili obrovskú omeletu zo 4500 vajec, ktorú potom asi tisícka obyvateľov aj zje.

Foto: ilustračrné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM