Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Fico je v jednom vreci s Islamským štátom

Slovenský premiér čelí tvrdým obvineniam z podnecovania nenávisti spolu s ďalšími svetovými politikmi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fico je v jednom vreci s Islamským štátom
Zdroj: TASR

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva predniesol v Haagu ostrý prejav, kde prirovnal demagógiu holandského populistu Geerta Wildersa, amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, ale aj Roberta Fica, či Viktora Orbána k praktikám Islamského štátu. Jeho slová prebrali viaceré renomované médiá vrátane rešpektovaného britského denníka Independent.

Som vaša nočná mora

Vysoký komisár adresoval svoj prejav predovšetkým holandskému politikovi Wildersovi, ktorý nedávno šokoval návrhom zavrieť v krajine všetky mešity, islamské školy a azylové centrá. Podľa komisára je to groteskný návrh, ktorý len vytvára atmosféru nenávisti.

„Som moslim a prekvapivo pre rasistov som zároveň beloch. A som nahnevaný, pretože Wildersove klamstvá, polovičné pravdy a manipulácie len rozsievajú strach,“ vyhlásil komisár Zeid Ra’ad al-Hussein, ktorý je synom jordánskeho princa.

Hneď v úvode však povedal, že jeho tvrdé slová patria nielen Wildersovi, ale všetkým populistom, demagógom a politickým fanatikom ako on. „Pre nich som nočnou morou, pretože som svetový hlas ľudských práv. Zvolili ma všetky vlády a ja ich teraz takmer všetky kritizujem. Bránim ľudské práva všetkých ľudí, nech sú kdekoľvek,“ vyhlásil komisár OSN.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Exmanželka Andreja Danka konvertovala na islam!

Nenávisť a kolosálne násilie

Do skupiny rovnakých populistov a fanatikov sa dostal aj Islamský štát a slovenský premiér. „To, čo má Wilders spoločné s Trumpom, Orbánom, Zemanom, Hoferom, Ficom a Le Penovou, má spoločné aj s Islamským štátom,“ vyhlásil komisár.

Všetci podľa neho používajú nebezpečné zjednodušenia a polovičné pravdy, pričom sľubujú ľuďom návrat do idylických čias, ktoré však v Európe nikdy neboli. „Ich recept je jasný: vystrašte už aj tak nervóznych ľudí a potom zdôrazňujte, že za to všetko môže určitá skupina, z ktorej urobíte vnútorného nepriateľa. Potom ich utešte tým, že ponúknete riešenie, ktoré je pre nich len fantáziou, ale pre iných strašnou nespravodlivosťou.“

Zeid Ra’ad al-Hussein zdôraznil, že si nemyslí, že by títo politici boli úplne rovnakí ako Islamský štát. Podľa neho však používajú podobnú taktiku komunikácie, poloprávd a propagandy. Následky takejto politiky môžu byť hrozivé. „Komunity sa zabarikádujú vo svojich nepriateľských táboroch plných strachu a populistov a extrémisti im budú veliť. Atmosféra bude plná nenávisti a všetko môže rýchlo skĺznuť do kolosálneho násilia.“

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Bombový útok na rodinu spod Tatier v Severnom Írsku

Robert Fico
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM