Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Fico opäť potešil antiislamských Európanov

Kiežby sme mali aj my takého premiéra – povzdychli si mnohí čitatelia zahraničných webov, ktoré informovali o tvrdých komentároch slovenského premiéra po krvavom útoku v Berlíne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fico opäť potešil antiislamských Európanov
Zdroj: TASR

Nie je to prvýkrát, čo časť obyvateľov západného sveta obdivne vzdychá pri čítaní vyjadrení slovenského premiéra na adresu moslimov.

Robert Fico už má v Európe povesť jedného z najtvrdších antiimigračných a protimoslimských politikov, za čo je pravidelne označovaný ako populista. Existuje však nemalá časť Britov, Francúzov, či Nemcov, ktorým sa jeho radikálny postoj páči.

Jasný vinník

Teroristický útok kamiónom v predvianočnom čase a práve na vianočných trhoch je vnímaný mimoriadne citlivo. Barbarský zločin si vyžiadal 12 obetí, po ktorých už o pár hodín zostane pri štedrej večeri prázdne miesto pri stole.

K útoku sa prihlásil Islamský štát, ale nemecká polícia stále pátra po páchateľovi. Robert Fico však mal v otázke vinníka jasno hneď na druhý deň ráno.

„To je jednoducho šialené. Zoberte si, že máte 16-ročnú dcéru alebo 16-ročného syna, ktorému ešte na výnimku dovolíte byť do deviatej vonku, aby išiel na nejaké vianočné trhy, a potom vám niekto zavolá o desiatej, že niekto – o kom akurát toľko vieme, že je migrant, utečenec, ukradol a možno pri tom aj zabil vodiča -, má obrovské nákladné auto a vaše dieťa zdemoloval pri tom, ako pije nejaký punč alebo možno pije nejakú kolu,“ vyhlásil Fico počas tlačovej konferencie.

Medzitým nemecká polícia už prepustila pôvodne podozrivého migranta z Pakistanu pre nedostatok dôkazov. Slová Roberta Fica, podľa ktorého je za útok zodpovedná európska imigračná politika, si však všimlo množstvo zahraničných médií.

Útok na európsku identitu

“Robert Fico, ktorý je slovenským premiérom od roku 2012, vyhlásil, že brutálne vraždy sú útokom na európsku identitu a verejnosť by to tak mala vnímať,” píše britský portál Express. Ďalej konkrétne cituje slová slovenského premiéra:

“Útok na ľudí na vianočných trhoch, ktorí sa pripravujú na Vianoce, je útok na kultúrnu identitu Európy… pohár trpezlivosti sa začína prelievať,” vyhlásil Fico, čím zároveň varoval európskych lídrov pred ďalšou politikou masového prijímania utečencov.

Čitatelia v komentároch pod článkami na rôznych zahraničných weboch takmer bez výnimky oceňovali Ficov postoj a mnohí si želali, aby aj na čele ich krajiny stál taký premiér.

“Je to zvláštne, že títo východoeurópania vždy trafia klinec po hlavičke, zatiaľ čo naši liberálni západní lídri nemajú ani tušenia, čo robiť s islamskou imigráciou,” píše Muggins.

Janie Antoinette mu však nesmelo oponuje: “A čo ľudia v Aleppe?” Naráža tým na zúfalú situáciu desaťtisícov civilistov uviaznutých v sýrskom meste Aleppo, kde sa odohrávajú tvrdé boje a o život denne prichádzajú aj ženy a deti.

Je to však jediný náznak snahy nehádzať všetkých moslimských utečencov do jedného vreca s teroristami. “Opäť to je Robert Fico, ktorý otvorene povedal, čo si väčšina z nás myslí… prijali by na Slovensku jedného britského dôchodcu ako imigranta? Myslím, že si tam nájdem nejaký dom,” uzatvára debatu jeden britský čitateľ.

Nemecko
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM