Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ficov priateľ mal žiadať polmiliardový úplatok

V Česku odsúdili lobistu Dalíka za vybavovanie úplatku pre člena vlády. On sa však bráni, že korupčnú ponuku predniesol Slovák Miroslav Výboh.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Ficov priateľ mal žiadať polmiliardový úplatok
Zdroj: TASR

Veľká kauza s tučným úplatkom za vybavenie zbrojárskej zákazky v Česku sa riešila už dávnejšie. Vtedy sa slovenský premiér Robert Fico prvýkrát otvorene priznal, že vplyvný podnikateľ Miroslav Výboh je jeho osobný priateľ. Novinári ho totiž atakovali otázkami o ich vzťahu, keďže meno Výboha sa začalo objavovať v českom úplatkárskom megaškandále, pričom tento slovenský zbrojár v ňom mal figurovať ako dôležitá postava. Počas pojednávania na pražskom vrchnom súde teraz zaznelo, že to mal byť skutočne Výboh, kto požiadal o úplatok.

Päť rokov na tvrdo

Český portál Echo24.cz informuje, že Marek Dalík dostal na záver odvolacieho súdneho konania päť ročný trest za mrežami a závratnú pokutu štyri milióny eur. Dôvodom je jeho korupčné správanie v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu.

Podľa trestného spisu si mal Dalík v novembri 2007 počas neformálnej schôdzky v pražskej reštaurácii vypýtať peniaze za to, že Česká republika bude pokračovať v nákupe Pandurov. Konkrétne žiadal od zástupcu firmy Steyer, ktorá obrnené vozidlá dodávala, až pol miliardy korún.

To Výboh!

Český lobista Dalík vinu odmieta. Na osudnej schôdzke bol prítomný aj slovenský podnikateľ a Ficov priateľ Miroslav Výboh. Dalík sa pred sudcom zrazu rozhovoril a pripustil, že slová o nejakej provízii tam skutočne padli. Nemalo to však byť z jeho úst.

“Vysokú sumu vyslovil slovenský lobista Miroslav Výboh, ktorého firma mala v kontrakte nahradiť spoločnosť zbojára Pavla Musela,” cituje portál Dalíka. Pritom to bol práve Výboh, ktorý sa ešte v roku 2014 Dalíka zastával a tvrdil, že o žiadnom úplatku na schôdzke nepadlo ani slovo. Dnes sa situácia otočila a český lobista zjavne hodil vinu na svojho slovenského kolegu.

Dalík sa tiež rozhovoril o tom, ako sa mali peniaze vyplatiť. “Časť tej sumy mala byť provízia, nebol to úplatok pre nikoho,” vyhlásil podľa portálu pred sudcom. Peniaze by sa získali za PR služby, ktoré by sa zákazky týkali. Sudca mu však neuveril a poslal ho do väzenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM