Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ficova nočná šichta je dobrý ťah

Vidieť premiéra krajiny ako si oblečie montérky a ide odrobiť nočnú smenu do fabriky sa len tak nevidí. Každému je jasné, že je to hlavne dobrý reklamný ťah pre samotného predsedu vlády, ale pozornosť si aj tak získal.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ficova nočná šichta je dobrý ťah
Zdroj: TASR

Snahy politikov ukázať, že majú stále blízko k obyčajným ľuďom a ich problémom, nie sú ničím novým. Jeden z najlepších spôsobov, ako to urobiť, je zahrať si na jeden deň úlohu štandardného pracujúceho a nechať sa pritom vyfotiť čo najväčším počtov fotografov, aby sa posolstvo dostalo do médií. Rakúsky premiér nedávno roznášal celý večer ľuďom pizzu ako poslíček. Poslankyňa za KDH Anna Záborská v roku 2003 žila celý mesiac zo 4500 korún, čo je suma len tesne nad hranicou hmotnej núdze. Aktuálne sa Robert Fico rozhodol, že odpracuje nočnú smenu vo fabrike v Lozorne. Jeho počin si všimol aj portál Euronews.

Prejav solidarity

“Slovenský premiér Robert Fico strávil noc prácou v automobilke ako prejav solidarity so zamestnancami, ktorí robia aj v noci,” píše portál. Vysvetľuje, že v pozadí Ficovho rozhodnutia je vládny zámer zvýšiť príplatok za nočnú prácu o 1,40 eura na hodinu. “Takéto opatrenie sa nepáči nemeckým ani domácim podnikateľom, keďže Slovensko je známe v EÚ pre svoje nízke mzdy. Nová legislatíva však ešte neprešla parlamentom,” píše Euronews. Zdôrazňuje, že práve lacná nočná práca patrí medzi konkurenčné výhody Slovenska, čo potvrdzuje aj nemecko-slovenská obchodná komora.

Pokračovanie článku pod fotografiou.

Zdroj: TASR

Nech to skúsi ako Záborská

Do nočnej smeny pravidelne nastupuje približne 240 tisíc Slovákov. “Doteraz dostávali príplatok 50 percent z bežného platu, čo predstavuje približne 20 percent minimálnej mzdy." Zvýšiť by sa mali aj príplatky za nedeľnú prácu na minimálne dvojnásobok minimálnej hodinovej mzdy.

Robert Fico verí, že parlament vládny návrh schváli. “Držím palce všetkým zamestnancom, pretože viem, že niektorí zamestnávatelia majú veľkú nechuť zvyšovať nočné bonusy,” cituje premiérove slová portál.

Najväčší výkon však vo svojej snahe priblížiť sa k problémom bežného človeka rozhodne podala poslankyňa Anna Záborská v roku 2003. Počas svojho experimentu vyžiť zo 4500 korún (150 eur) si naozaj siahla na dno svojich možností. Raňajkovala len rožky a kávu, prípadne si dopriala banán, ak na neho natrafila v akcii. Na obed mala tresku s rožkom, párky, alebo polievky s pečivom… Aj tak jej na konci mesiaca už nevyšli peniaze na jedlo a musela jej požičať rodina. “Z tej sumy sa dá vyžiť, ale nie žiť,” skonštatovala poslankyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM