Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Filipínčania u nás objavujú rozprávkové Vianoce

Zažiť pravú slovenskú zimu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách a k tomu vianočné trhy s vareným vínom a pečenými gaštanmi je pre ľudí z Ázie skutočnou exotikou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Filipínčania u nás objavujú rozprávkové Vianoce
Zdroj: TASR

Na Filipínach je v týchto predvianočných dňoch okolo 25 stupňov. Po celý rok tam vládne horúce a vlhké počasie. V tejto tradične kresťanskej krajine však udržiavajú najdlhšiu vianočnú sezónu na svete, ktorá trvá niekoľko mesiacov. Niektorí Filipínci si to však v decembri zamieria aj do Európy, aby precítili vianočnú atmosféru v zimnom podaní. Podľa dojmov autorky článku na filipínskom portáli BusinessMirror­.com.ph je to pre nich skutočne rozprávkový zážitok.

Úžasné trhy

Filipínska autorka článku navštívila región strednej Európy a urobila si vianočný okruh po Maďarsku, Slovensku, Poľsku a Česku. “Vianoce sú tu také úžasné, že napriek teplotám hlboko pod nulou sa tu schádzajú turisti z celého sveta, aby navštívili vianočné trhy,” píše BusinessMirror­.com.ph. Jej zážitky z vyzdobených decembrových miest sa začínajú v Bratislave. Vianočné trhy v slovenskej metropole vraj nie sú až také veľké ako v iných hlavných mestách, ale jedlo a varené víno ponúkajú úžasné.

“V hlavnom meste Slovenska sme dokonca narazili aj na zopár Filipínčanov, ako ochutnávali miestne vianočné lahôdky a obzerali si remeselné výrobky na trhoch.” Autorka dodáva, že jeden z Filipínčanov pracuje v Bratislave v nemenovanej technologickej firme, čo podľa nej značí, že v meste sídli veľa nadnárodných IT gigantov.

Zimná rozprávka Vianoc

Z Bratislavy sa filipínska autorka vydala ešte do Vysokých Tatier na Hrebienok, čo pre ňu bolo najlepším zážitkom na Slovensku. “Bolo trinásť stupňov pod nulou a všetko bolo pokryté bielym snehom ako perinou… čižmy sa mi zabárali až po kolená, bola som zababušená ako cibuľa do vrstiev termo-oblečenia, ale bola som šťastná ako malé dieťa a užívala som si svoj prvý kontakt so snehom.”

Slovenská zima jej pripomínala skutočnú zimnú rozprávku, ako si ju predstavujú Filipínčania – koloniálna atmosféra, pečené gaštany na ohni a guľovačka. V tejto ázijskej krajine je po celý rok teplo a sneh tam nepoznajú. Zato si však užívajú najdlhšiu vianočnú sezónu na svete, na čo sú vraj patrične hrdí.

“Už v septembri začínajú v nákupných centrách vyhrávať vianočné koledy. Vo výkladoch sa objavujú vianočné stromčeky a dekorácie, aby si ľudia mohli vyzdobiť svoje domovy a kancelárie… čoskoro sa vo všetkých mestách rozžiaria ulice vianočnou výzdobou a svetlami. To všetko trvá až do januára,” približuje portál vianočnú atmosféru Filipín. V závere svojich čitateľov pozýva, aby si aspoň jeden rok vyskúšali zimnú verziu najkrajších sviatkov v roku v zasneženej strednej Európe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM