Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Fotky s tigrami sú odporné!

Chcú vyzerať ako nebojácni machri, ale v skutočnosti sú trápni a ukazujú svoju bezohľadnosť voči týraným divokým šelmám. Nechutné praktiky sa dejú aj u nás .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fotky s tigrami sú odporné!
Zdroj: TASR

Jedna z najväčších zoznamovacích webstránok na svete Tinder vyzvala svojich užívateľov, aby prestali na svojich profiloch zverejňovať svoje fotky, kde akože nebojácne pózujú s tigrami, levmi, či inými divokými zvieratami. Je to len trápne divadlo, ktoré zneužíva úbohé zvieratá, ktoré namiesto prirodzenej divočiny žijú v otrasných podmienkach. Americký portál aplus.com prináša rozsiahly článok, kde upozorňuje na tieto odsúdeniahodné praktiky a pripája fotku, podľa ktorej sa tak deje aj na Slovensku.

Nenamýšľajte si

„Takmer každý, kto niekedy navštívil nejakú zoznamku, to pozná – najčastejšie muži s úsmevom pózujúci pri zjavne apatickom tigrovi, levovi alebo inej exotickej šelme… cieľom je prezentovať sa ako mimoriadne odvážny, či dobrodružný typ,“ píše portál aplus.com. V skutočnosti však ide len o trápnu šou. Tento typ fotiek je už taký rozšírený, že majú samostatnú webstránku s názvom Tigers of Tinder.

A práve populárna zoznamka Tinder sa rozhodla proti tomuto fenoménu zakročiť: „Ak pózujete vedľa kráľa džungle, tak to ešte neznamená, že aj vy ste kráľ… je najvyšší čas s tým skoncovať. Vo väčšine prípadov tieto fotky len zneužívajú nádherné zvieratá, ktoré niekto násilím vytrhol z ich prirodzeného prostredia,“ uvádza Tinder na svojej stránke.

Zdrogované šelmy

Bližší pohľad do zákulisia života týchto tvorov je skľučujúci. Portál uvádza, že zvieratá sú často zdrogované, aby ani náhodou nezaútočili na otravných ľudí, ktorí si za malý poplatok chcú urobiť s nimi fotku. Častokrát žijú v biednych podmienkach, malých klietkach a je im zle z neustáleho obťažovania a premiestňovania, keďže sú súčasťou potulných zoo.

Aplus.com uvádza ako príklad aj fotku z nemenovanej slovenskej zoo, kde sa s malým tigríčaťom fotia dve deti. Nevedno, či aj v tomto prípade ide o zneužívanie, ale podľa portálu je práve osud takýchto mláďat mimoriadne smutný. Majitelia ich často odtrhnú od matky už pár dní po pôrode a urobia z nich atrakciu pre deti. Takto môžu „slúžiť“ najdlhšie štyri mesiace, pretože potom sú už príliš veľké. Svoj život dožijú odložené niekde v malých klietkach extravagantných súkromníkov, alebo v pojazdných cirkusoch.

Dôkazom tejto rozšírenej praxe je aj fakt, že len v USA žije v zajatí až sedemtisíc tigrov, zatiaľ čo vo voľnej prírode ich prežívajú zhruba tri tisícky. Určite sa medzi nimi nájdu aj šťastní jedinci, o ktorých sa starajú dobrí chovatelia, čím zabraňujú vyhynutiu tohto ohrozeného druhu. Žiadny z nich by však určite nikomu nedovolil, aby vliezol k jeho tigrovi do výbehu a fotil sa s ním.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM