Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzi píšu o štrajku v bratislavskom Volkswagene

Požiadavky na vyššie platy vo vlajkovej lodi slovenského automobilového priemyslu zaujali aj francúzske médiá. Nečudo, je to národ, kde je štrajkovanie súčasťou národnej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzi píšu o štrajku v bratislavskom Volkswagene
Zdroj: TASR

Zamestnanci bratislavského Volkswagenu štrajkujú. Rokovania medzi odborármi a vedením nemeckej fabriky zatiaľ nepriniesli dohodu. Za rokovacím stolom je zrejme poriadne horúco. Obidve strany si prizvali finančných špecialistov, aby posúdili predložené návrhy. Odborári podľa vlastných slov predložili vedeniu nový návrh, ktorý však v čase našej uzávierky ešte nechceli zverejniť. Medzitým si štrajkujúcich zamestnancov všimlo aj množstvo zahraničných portálov.

Neponižujte nás!

Francúzi majú štrajky zapísané vo svojej kultúre podobne ako víno a syry. To však nie je jediný dôvod, pre ktorý im je zrejme snaha bratislavských pracovníkov nemeckej automobilky sympatická. Francúzske médiá v minulosti často kritizovali príliš nízke mzdy vo východoeurópskych krajinách, ktoré vnímajú ako sociálny dumping pre ktorý im z krajiny utekajú fabriky. Úspech bratislavského štrajku by preto bol aj splnením francúzskych predstáv.

“Tisícky zamestnancov slovenského Volkswagenu vstúpili do štrajku. Je to po prvýkrát od roku 1991, keď nemecká automobilka prišla na Slovensko,” píše francúzsky portál Le Parisien. Dodáva, že odborári požadujú 16-percentné zvýšenie platov.

“Neponižujte nás! Sme súčasťou tejto spoločnosti! Vy pre nás minimum, my pre vás maximum,” cituje francúzsky portá niektoré heslá, ktoré štrajkujúci nesú nad hlavami. Pridáva aj slová šéfa odborárov Smolinského, podľa ktorého sú nahnevaní zamestnanci odhodlaní vytrvať v štrajku dlhšie ako len jeden – dva dni.

Ohrozujete podnik!

V čase vzniku francúzskeho článku ponúkalo vedenie Volkswagenu zvýšenie platov o 8,9 percenta. Je však možné, že táto ponuka sa v priebehu času zmení. Le Parisien cituje argumenty vedenia podniku, podľa ktorého je priemerná mzda v bratislavskej fabrike 1800 eur. Sumu dáva do kontrastu s priemernou mzdou v slovenskom hospodárstve, ktorá dosahuje 980 eur.

“Nezodpovedné požiadavky odborárov ohrozujú budúcnosť podniku aj jeho zamestnancov,” vyhlásila korporátna hovorkyňa Lucia Makayová. Dodala, že predstava odborárov o navýšení platov o 16 percent je “neprijateľná.” Vraj by ohrozila konkurencieschop­nosť spoločnosti a stabilitu pracovných miezd.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM