Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzi prekazia Lajčákovi sen o šéfovaní OSN

Dogmaticky odmieta prijať sýrskych utečencov a nie je vhodný kandidát na generálneho tajomníka OSN, hodnotí Paríž slovenského šéfa diplomacie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzi prekazia Lajčákovi sen o šéfovaní OSN
Zdroj: TASR

Slovenský minister zahraničných vecí sa v týchto dňoch usiluje získať najprestížnejšiu diplomatickú funkciu na svete – post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN).

V zložitom viacnásobnom systéme hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN skončil v prvom kole až na predposlednom mieste, ale na druhýkrát už poskočil na sľubné druhé miesto. Jeho šance však môžu pochovať Francúzi.

Je to dogmatik

Francúzsky portál Atlantico.fr opisuje vyhliadky desiatich kandidátov, ktorí sa o lukratívny post na čele OSN uchádzajú. Zdôrazňuje, že Francúzsko, ako jeden z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, môže ktoréhokoľvek uchádzača zablokovať, pretože má právo veta. A Lajčák vraj nemá v Paríži dobrú reputáciu.

“Lajčák sa vyfarbil dogmatickým odmietaním prijatia sýrskych utečencov. Slováci vraj nemajú skúsenosť s moslimami a boja sa ich,” píše Atlantico.fr. Rovnako negatívne hodnotenie dostal aj srbský kandidát Vuk Jeremič, ktorý sa “vymedzil voči NATO a odmieta uznať nezávislosť Kosova.”

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: V mene otca i syna i svätej rúry z Batizoviec

“Ani jeden z týchto kandidátov to nedotiahne úspešne do finále,” pochováva Lajčákove a Jeremičove šance portál. Vysvetľuje, že Paríž ich nepodporí aj toho dôvodu, že oboch “aktívne podporuje Moskva” a je vo francúzskom záujme sa v tomto prípade vymedziť voči Rusku.

Mocenské hry

Generálny tajomník OSN nemá silné právomoci a určite sa nemôže porovnávať so silou piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Napriek tomu štáty vedú urputné zákulisné rokovania, ktorý kandidát do tejto pozície zasadne, pretože je to otázka medzinárodnej prestíže. Podľa francúzskeho portálu bola táto téma na stole aj počas nedávneho Bratislavského summitu.

Čítajte aj: BRITI O SLOVENSKU: Slovenské jedlo nás priviedlo do kómy, píšu o gastro zážitku

“USA sa snažia presadzovať kandidátov zo svojej sféry záujmu – Christiana Figueresa z Kostariky a Susanu Malcorraovú z Argentíny, ale neúspešne,” píše Atlantico. Dôvodom je aj fakt, že momentálne panuje nepísana zhoda, že nový generálny tajomník by mal byť z východnej Európy a Barack Obama si želá, aby to zároveň bola po prvýkrát žena.

Lajčák a Jeremič síce spĺňajú geografickú podmienku, ale sú to muži a zároveň voči nim existujú spomínané politické výhrady. Podľa portálu sa preto zdá, že najväčšie šance by mohla mať súčasná generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska. Tá v poslednom hlasovaní skončila hneď za Lajčákom na treťom mieste. Víťaza sa verejnosť dozvie na jeseň.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Fico je v jednom vreci s Islamským štátom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM