Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Funkčné letecké bomby v Štúrove

Nález nevybuchnutej leteckej munície z čias druhej svetovej vojny na juhu Slovenska zaujal aj americké médiá. V tom istom čase riešili rovnaký problém aj v Berlíne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Funkčné letecké bomby v Štúrove
Zdroj: Policajný zbor SR

Pre obyvateľov mnohých miest na Balkáne nie je ničím výnimočným nájsť na poli alebo v lese nevybuchnutý granát, či rovno bombu. Sú to pozostatky smutnej vojny z 90. rokov minulého storočia. Vojnové besnenie sa však na území Slovenska skončilo už pred viac ako 70 rokmi a tak nálezy funkčnej munície z týchto čias už nie sú bežné. Stále sa však občas objavia, ako napríklad koncom minulého týždňa na poli pri Štúrove. Privolaná polícia narazila na naozaj veľký úlovok a obyvatelia blízkej ulice sa niekoľko hodín nemohli vrátiť do svojich domovov. O téme píše aj americký portál USnews.com.

Dobrý psík!

Keď sa nemenovaný Štúrovčan so svojím psom prechádzal pri roli vo štvrtok poobede, jeho štvornohý kamarát zrazu odbehol a pán za ním musel bežať do poľa. Tam si všimol trčať zo zeme zvláštny predmet a po chvíli sa dovtípil, že zrejme ide o muníciu. Na miesto zavolal políciu, ktorá lokalitu zabezpečila až do príchodu pyrotechnikov.

USnews píše, že policajti museli evakuovať obyvateľov blízkej ulice, pretože nájdená munícia na poli bola stále funkčná, hoci pochádzala z druhej svetovej vojny. Experti najprv zaistili dva ručné granáty a jednu delostreleckú strelu. Následne začali prehľadávať okolie pomocou detektoru kovov a zakrátko urobili ďalší a ešte väčší nález. “Objavili štyri nevybuchnuté sovietske letecké bomby, z ktorých každá mala hmotnosť sto kilogramov,” píše portál.

Zatúlaný pes tak mohol niekomu zachrániť život. Keby do munície zavadil traktor, alebo by ju našli deti, celý prípad sa mohol skončiť tragicky. Polícia po niekoľkých hodinách zaisťovania bômb a granátov presne naplánovala a uzavrela cestu ich prevozu na bezpečné miesto, kde budú zlikvidované.

Nie sú v tom sami

„Zabezpečili sme, aby všetci obyvatelia domov v ohrozenej lokalite boli informovaní o situácii, a aby dočasne opustili svoje domy. Predpokladáme, že evakuácia bude trvať zhruba dve až tri hodiny, následne sa budú môcť ľudia vrátiť späť domov“, potvrdil Milan Oroský, vedúci odboru krízového riadenia príslušného okresného úradu. Mesto Štúrovo i hasiči sa o evakuovaných ľudí postarali. Pristavili im hasičský autobus a dostali aj minerálky.

Americký portál píše, že zhodou okolností riešili zhruba v tom istom čase rovnakú udalosť aj v Nemecku: “Objav v Štúrove prišiel v tej istej chvíli, ako berlínski policajti museli evakuovať tisíce ľudí z centra mesta a uzavrieť hlavnú železničnú stanicu. Dôvodom bolo odstránenie nevybuchnutej bomby, ktorú našli počas rekonštrukčných prác­.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM