Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hrať sa na retardovaného sa (ne)oplatí

Švédi zavreli slovenskú matku aj s dvomi synmi do väzenia, pretože celé roky úspešne predstierali mentálne postihnutie. Na sociálnych dávkach tak zarobili skoro milión eur!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hrať sa na retardovaného sa (ne)oplatí
Zdroj: pixabay.com

Mnoho ľudí rado ohŕňa nos nad imigrantmi, ktorí si nevedia nájsť prácu a žijú zo sociálnych dávok. Veľa Slovákov v zahraničí však robí to isté a niektorí dokonca aj podvádzajú.

To je prípad Vlasty Bandovej a jej dvoch dospelých synov, ktorí neuveriteľným spôsobom vyciciavali švédsku štátnu kasu takmer dvadsať rokov. Rovnako šokujúce je však aj to, ako sa im to celé vlastne podarilo. Podrobnosti priniesol švédsky portál Thelocal.se.

Oklamali lekárov

Švédsko je známe svojím silným sociálnym systémom. Ak je niekto naozaj v núdzi a zdravotne postihnutý, štát sa o neho dobre postará. Slovenka Vlasta Bandová, ktorá má zároveň slovinské občianstvo, sa rozhodla to využiť. Do Švédska sa presťahovala aj s dvoma synmi už v roku 1998 a tento “geniálny” nápad dostala o dva roky neskôr.

“… tvrdila, že jej syn potrebuje plienky a pomoc so všetkými bežnými činnosťami, na základe čoho jej lekári vystavili potvrdenie, aby mohla dostávať finančnú pomoc na starostlivosť o postihnutého syna,” píše Thelocal.se.

Aby toho nebolo málo, ona sama sa zamestnala ako osobný zdravotný asistent svojho syna, za čo poberala od štátu plat. Chlapec mal v tom čase 15 rokov a prvé peniaze dostal na účet v roku 2000. Portál uvádza, že v rokoch 2006 – 2015 si rodina takto podvodne zarobila deväť miliónov švédskych korún, čo predstavuje takmer milión eur!

Chudáčik prinútený

Portál nevysvetľuje, ako sa rodine podarilo presvedčiť lekárov o tom, že syn je postihnutý. Dnes má 32 rokov a pred súdom len vyhlásil, že svoju mentálnu retardáciu predstieral tak, že sa vyhýbal akémukoľvek kontaktu s ľuďmi… Zároveň odmietol, že by sa dopustil podvodu, pretože ho vraj k tomuto správaniu prinútil niekto tretí.

Jeho meno však súdu nevyzradil a tak ho sudca poslal za mreže na dva roky. Jeho matka spolu s o dva roky mladším synom, ktorý bol tiež do podvodu zapojený, strávia za mrežami až tri roky.

Vlasta Bandová paradoxne do poslednej chvíle tvrdila, že švédskym úradom neklamala o zdravotnom stave jej syna. Rovnako je neuveriteľné, ako sa mohlo stať, že zodpovedné orgány dostávali príležitostné upozornenia na pochybnú rodinu už od roku 2001 a napriek tomu Bandovým sociálne dávky plynuli ďalej. Podarená rodinná trojka teraz musí Švédsku vrátiť celú takmer miliónovú sumu v eurách späť.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM