Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hromadná nehoda pri Poprade obletela svet

Íri aj Američania píšu o extrémnej snehovej metelici a následnej zrážke desiatok áut pri Poprade. Biele peklo porovnávajú s horúčavami v Portugalsku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hromadná nehoda pri Poprade obletela svet
Zdroj: Policajný zbor SR

Dátum 20. apríla si dobre zapamätá minimálne 24 ľudí, ktorí sa zranili počas nezvyčajne ťažkej dopravnej kolízie na severnej diaľnici D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom. Podľa svedkov bola cesta ako zrkadlo a viditeľnosť nulová. V bielej tme do seba začali autá narážať ako biliardové gule. Nešťastie sa začalo diať o šiestej ráno a zrážky pokračovali aj po príchode záchranárov. Je takmer neuveriteľné, že v rovnakom čase riešia v Portugalsku úplne opačné problémy.

Snehové peklo

“Havarované autá úplne zablokovali hlavnú dopravnú tepnu spájajúcu hlavné mesto Bratislavu s východnou časťou krajiny,” opisuje hrôzu na diaľnici pri Poprade írsky portál Independent.ie. O nešťastí podrobne referuje aj americký portál Lmtonline.com. “Počas zrážky 40 áut v hustej chumelici na Slovensku sa zranilo 24 ľudí.”

Hovorca záchranárov Boris Chmel upresnil, že dvaja ľudia utrpeli ťažké zranenia, šesť sa zranilo stredne a šestnásť ľudí vyviazlo len so škrabancami. Zúfalým cestujúcim, ktorí uviazli v snehovom pekle na diaľnici, pomáhali aj pracovníci Červeného kríža. Rozdali im 100 diek, čaj a občerstvenie.

Zranených rozviezli záchranári do okolitých nemocníc. V celom popradskom okrese vyhlásili pre nepriaznivé počasie mimoriadnu situáciu. Zahraničné portály informujú, že na niektorých miestach spadlo až 50 cm snehu. “Niektoré časti strednej Európy, vrátane Slovenska a susednej Českej republiky, zasiahol nečakaný aprílový sneh s mrazivými teplotami,” uvádza Independent.ie.

Portugalské horúčavy

Zatiaľ čo ľudia na Slovensku a v okolitých krajinách vyťahujú zo skríň už odložené zimné oblečenie, na juhu Európy vládnu horúčavy. „Vysoké teploty a málo zrážok vyvolali v Portugalsku obavy z vypuknutia lesných požiarov,“ píše Lmtonline.com.

Dodáva, že v niektorých stredných a severných portugalských regiónoch očakávajú v najbližších dňoch až 30-stupňové horúčavy. V kombinácii so silným vetrom je riziko požiarov “veľmi vysoké.” Miestne úrady preto už zakázali kladenie ohňa v prírode, ohňostroje a spaľovanie suchej trávy.

Normálne sa sezóna požiarov začína v Portugalsku až v júli, ale tento rok sa evidentne poponáhľala. V tomto období sú portugalskí požiarnici v každodennej pohotovosti v sile takmer 10 tisíc mužov, viac ako dve tisíc vozidiel a takmer päťdesiat lietadiel s vodným tankom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM