Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Íri kupujú našim zlodejom letenky domov

Írske súdy majú skutočne parádny spôsob, ako sa zbaviť neželaných kriminálnikov a príživníkov zo zahraničia, ktorí v ich krajine robia iba zle.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Íri kupujú našim zlodejom letenky domov
Zdroj: TASR

Ak sa v zahraničí dostanete do problémov a zrazu nemáte na cestu domov, nikto okrem rodiny, či dobrých priateľov vám nepomôže. Jedine, že by ste boli zlodej v Írsku. Tamojší súd nedávno kúpil letenku späť domov Imrichovi Tichému (54) zo Slovenska, ktorého na zelenom ostrove prichytili kradnúť potraviny. Stačilo, aby dlhoprstý Slovák vyhlásil, že je ochotný vrátiť sa tam, odkiaľ prišiel. Komu by aj v Írsku chýbal…

Kradol z hladu?

Írsky portál Leinsterexpres­s.ie neuvádza presné dôvody, ktoré slovenského imigranta zviedli na krivú cestu. Dá sa však predpokladať, že sa dostal do takej biednej situácie, že skrátka kradol od hladu. V Írsku totiž nemá žiadnu prácu ani sociálne dávky.

„Priemyselná kamera v obchodnom centre Dealz v Portlaoise zachytila, ako si plnil dve tašky tovarom za 73,12 eura a následne odišiel bez platenia,“ píše portál. Imrich Tichý kradol potraviny a analýza kamerových záznamov odhalila, že si takto prilepšoval aj dva dni pred tým, keď si do tašky napchal jedlo za 30 eur.

Čestný zlodej

Portál uvádza, že Tichý prišiel do Írska v januári tohto roka a dúfal, že sa mu podarí nájsť prácu. To sa však nestalo a on zostal aj so svojou priateľkou úplne bez peňazí. Jeho obhajkyňa Fitzpatricková sa snažila zapôsobiť na sudkyňu, aby mu dala čo najmiernejší trest.

„Pani Fitzpatricková vyhlásila, že jej klient sa javí ako čestný muž a ihneď sa ku krádeži priznal privolanej ochranke. Zároveň sľubuje, že nič podobné už viac neurobí,“ píše Leinsterexpres­s.ie.

Sudkyňa sa obžalovaného Slováka rovno spýtala, či by bol ochotný sa vrátiť späť na domov. On ihneď odpovedal, že áno, ale nemá peniaze na zaplatenie cesty a rodina mu nepomôže. „Sudkyňa následne vyhlásila, že bude v záujme všetkých, ak sa obžalovaný vráti späť na Slovensko a preto je súd ochotný mu zaplatiť letenku."

„Obhajkyňa Fitzpatricková oznámila, že aktuálna cena letu na Slovensko je 381 eur, ale ak by sa odlet posunul o dva týždne, bolo by to lacnejšie. Zároveň sa ponúkla, že Tichému pomôže s kúpou letenky.“ Sudkyňa s tým súhlasila a okrem ceny letenky preplatí súd ešte aj náhradu škody obchodnému centru vo výške 105 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM