Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Značné množstvo zbraní a výbušnín nakúpili traja členovia Írskej republikánskej armády na Slovensku ešte v roku 2001. Následne ich odsúdili na 30 rokov väzenia.

Zdá sa, že Slovensko dlhodobo funguje ako samoobsluha so zbraňami pre zločincov z celej Európy. Len nedávno si zahraničná tlač všimla, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili džihádistom pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo a aj minulý rok na parížskom koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí.

K tomu treba pripočítať historicky najväčšiu zásielku pašovaných zbraní na území Veľkej Británie určenú pre kriminálne podsvetie, ktorú nedávno zachytila britská polícia. Zdrojom bolo opäť Slovensko. Írsky portál Irish Legal News aktuálne informuje, že zbrane zo Slovenska využívajú aj teroristi Írskej republikánskej armády (IRA).

Obrovské množstvá

“Fintan O'Farrell, Declan Rafferty a Michael McDonald vycestovali v roku 2001 na Slovensko, aby tam nakúpili skutočne obrovské množstvá zbraní a výbušnín pre organizáciu Írska republikánska armáda alebo Pravá IRA,” píše Irish Legal News.

Kde presne traja Íri nakupovali článok neuvádza, ani nespresňuje, či aj v týchto prípadoch išlo o znefunkčnené zbrane, ktoré sa mohli predávať legálne. Isté je len to, že išlo o teroristov, ktorých následne anglický súd poslal za mreže na 30 rokov. Po odvolaní im trest znížil na 28 rokov.

Lenže napriek vysokým trestom sú už teroristi na slobode. Využili totiž možnosť, aby si svoj trest odkrútili v rodnom Írsku a tam sa im podarilo dosiahnuť podmienečné prepustenie z väzenia už po 12 rokoch. Štát sa síce odvolal, ale Najvyšší súd potvrdil, že za mreže sa už vrátiť nemusia.

PREČÍTAJTE SI: Rakúskej firme ukradli 50 miliónov eur a ukryli ich niekde na Slovensku

Tvrdé jadro

Traja Íri patria k Pravej IRA. Tvoria ju najradikálnejší bojovníci, ktorí vystupujú proti mierovému procesu v Severnom Írsku. Časť tamojších obyvateľov sa už dlhé roky snaží odtrhnúť od Veľkej Británie a pripojiť sa k Írsku. Ich boj sprevádzali nielen nepokoje, ale aj bombové atentáty a stovky mŕtvych.

Keď sa IRA postupne umiernila a v roku 1998 súhlasila s podpísaním mierovej dohody, časť radikálov sa od nej odtrhla a pokračovali ďalej so svojimi teroristickými aktivitami pod názvom Pravá IRA. Sú zodpovední aj za bombový atentát v auguste 1998 v severoírskom meste Omagh, pri ktorom zahynulo 29 ľudí. Výbušniny a zbrane zo Slovenska mali slúžiť rovnakému účelu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM