Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Jasná očaruje Francúzov

Je to krásne, ale drahé stredisko – uvádza francúzsky portál vo svojej reportáži o lyžovačke v známom slovenskom stredisku. Porovnanie cien vás možno prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Jasná očaruje Francúzov
Zdroj: TASR

Lyžiarske stredisko v Jasnej je pravidelne označované za jednu z najvyhľadáva­nejších turistických destinácií na Slovensku aj pre zahraničnú klientelu. V minulosti sa mu venovalo už mnoho svetových portálov a teraz sa pridal aj francúzsky web Altitude.com. Všíma si nádhernú prírodu, históriu miesta, kvality ubytovania i snehu. Zároveň však pridáva malé cenové porovnanie, ktoré môže francúzskych lyžiarov citlivejších na svoje finančné výdavky odradiť.

Cena je dôležitá

Lyžiarska konkurencia v Európe je veľká. Nadšenci zimných športov sa môžu vybrať do Švajčiarska, Francúzska, Talianska, či Rakúska, ktoré majú naozaj ideálne podmienky z hľadiska snehu, rozľahlosti a dĺžky zjazdoviek, aj kvalitného ubytovania. Krajiny ako Slovensko, ktoré nemajú zjazdovky na ľadovcoch a ich strediská sú podstatne menšie, často môžu konkurovať len cenou. A to sa podľa francúzskeho portálu Altitude.com slovenskej Jasnej veľmi nedarí.

„Ceny majú ďaleko od toho, aby boli atraktívne,“ uvádza portál. Denný lístok v Jasnej stojí pre dospelého 43 eur, aj keď v predstihu je možné ho kúpiť aj za prijateľnejšiu cenu 35 eur. Francúzov však prekvapila najmä cena lyžiarskeho inštruktora. Za dve súkromné hodiny lyžiar zaplatí 79 eur. „V porovnateľnom stredisku vo Francúzsku vás to bude stáť 83 eur,“ porovnáva Altitude.com.

Inak samá chvála

Slovenská Jasná však má svojim návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. „Je to hlavné lyžiarske stredisko krajiny. Jaskyne v tomto regióne boli obývané už od prehistórie a prví turisti sem začali prúdiť v 50-tych rokoch minulého storočia.“ Portál dodáva, že prvá kabínková lanovka tu bola inštalovaná už v roku 1979.

Francúzskych turistov by mohlo prilákať 41 zjazdoviek, ktoré majú spolu 50 kilometrov a nachádzajú sa vo výške 900 až 2004 metrov nad morom. „Obsluhuje ich 27 pomerne nových vlekov. V roku 2009 tu otvorili aj najväčší snow park v krajine. Nočné lyžovanie, freeridové zóny… a predovšetkým 595 snežných diel, vďaka ktorým sa tu môžete lyžovať od 1. decembra až do konca apríla.“

Portál predstavuje aj možnosti ubytovania: „V stredisku je množstvo hotelov a apartmánov. Štvorčlenná rodina počas školských prázdnin zaplatí 1600 eur za apartmán s dvoma izbami v najkrajšom hoteli v regióne s raňajkami a prístupom do jacuzzi. Nižšie v údolí pri krásnom jazere by sa mohli ubytovať aj za 600 eur.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM