Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Je Rusko našim naozajstným miláčikom? Vyzerá to tak

Ruská agentúra vykreslila Slovensko ako krajinu, ktorá k Rusku mimoriadne vrúcny vzťah. Až taký, že by vraj mala byť príkladom aj pre ostatné členské štáty Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Je Rusko našim naozajstným miláčikom? Vyzerá to tak
Zdroj: TASR

Obraz Slovenska ako krajiny, ktorá hrdinsky vzdoruje zlému Západu v otázke vzťahov s Moskvou a snaží sa presadiť zrušenie európskych sankcií uvalených na Rusko pre agresiu na východnej Ukrajine a anektovanie Krymu. Toto presne zapadá do politiky prokremeľských mé­dií.

Máme byť príkladom

“Slovensko je jedna z mála krajín EÚ, ktorá vola po obnovení normálnych vzťahov s Ruskom,” cituje ruská agentúra TASS poslanca ruskej Štátnej dumy Viačeslava Timčenka. Ten je zároveň predsedom ruskej parlamentnej skupiny priateľstva so Slovenskom.

“Napriek externému tlaku Slovensko neustále zdôrazňuje potrebu urýchleného zrušenia sankcií voči Rusku,” pokračuje Timčenko. Slovensko vykresľuje ako krajinu oddaných priateľov, kde si zrušenie sankcií želá úplne každý.

“Všetci naši partneri – či už poslanci NR SR, predstavitelia miest, alebo bežní ľudia, ktorých sme stretli, zdôrazňujú túto potrebu.”

Článok zmieňuje aj predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka, ktorý tiež “vyzval na obnovenie vzťahov s Ruskom na všetkých úrovniach, vrátane politickej.” Slovensko tým, podľa Timčenka, “dáva dobrý príklad ostatným krajinám EÚ, ako rozvíjať vzájomne prospešné vzťahy s Ruskom.”

Rusko je nepriateľ, ale…

Článok prichádza v čase, keď nemecké ministerstvo obrany navrhuje zaradiť Rusko medzi najväčšie hrozby pre národnú bezpečnosť. “Moskva presadzuje svoje záujmy násilím a svojvoľne mení hranice zaručené medzinárodným právom. Preto ohrozuje svetový poriadok v Európe, ktorý vznikol po skončení studenej vojny,” píše sa v ministerskom dokumente s názvom Biela kniha.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Vo Francúzsku odsúdili slovenského exhibicionistu. Onanoval pred matkami s deťmi

Ruským médiám preto príde vhod, ak môžu ukázať, že v Európe je aj iný názor. “Táto krajina srdečne podporuje Rusko… obnovujeme dobrú tradíciu našich priateľských vzťahov medzi mestami a regiónmi, ktorá sa za posledné desaťročia stratila,” tvrdí Timchenko.

Ďalší výlet?

Agentúra vyzdvihuje, že až tretina slovenských poslancov je združená v parlamentnej Skupine priateľstva s Ruskou federáciou a vzájomné kontakty medzi NR SR a Štátnou Dumou sú intenzívne. “Tento fakt hovorí sám za seba,” dodáva ruský poslanec.

Podľa agentúry sa skupina slovenských poslancov opäť chystá na návštevu svojich kolegov do Moskvy a to už na jeseň. Naposledy bola cesta skupiny štyroch poslankýň do Petrohradu ostro kritizovaná, pretože pripomínala skôr výlet ako pracovnú cestu. Do Ruska navyše leteli vládnym špeciálom pre 19 osôb.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Walesania vzdali poctu slovenskej prírode, mestám a ľuďom

ruské vzťahy
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM