Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Je to zmätok, stále si nás pletú so Slovinskom

Ktorí ste vy? Slov… čo? Aj takto sa pýtajú mnohí cudzinci, ktorí nedokážu naše dve krajiny rozlíšiť. Ani politici sa chybám nedokážu vyhnúť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Je to zmätok, stále si nás pletú so Slovinskom
Zdroj: Dnes24.sk

“Slovensko alebo Slovinsko? Je to zmätočné,” znie titulok francúzskeho portálu Lequipe.fr. Žartovne si všíma podobnosti medzi dvoma malými národmi v strednej Európe, ktoré si svet sústavne zamieňa. Cudzincom to však netreba zazlievať a podozrievať ich z hlúposti. Veď jazyk sa v tejto súvislosti poplietol aj najvyšším svetovým politikom.

Kto vás má rozoznať?

“Štyri začiatočné písmená v ich názvoch sú rovnaké, ich vlajky sa podobajú, obe krajiny používajú slovanský jazyk a nachádzajú sa v strednej Európe. To je naozaj viac ako dosť, aby ste si tieto dva národy poplietli,” píše Lequipe.fr.

Čitateľom aspoň pripomína, že Slovinsko má dva milióny obyvateľov, bolo súčasťou Juhoslávie a nezávislosť získalo v roku 1991. Slovensko má päť miliónov ľudí, patrilo k Československu a ako štát vzniklo v roku 1993. „Vtedy začali zmätky medzi týmito dvoma falošnými bratmi, ktorí ešte k tomu aj spoločne patrili medzi krajiny východného bloku, čo ešte viac komplikuje ich rozlišovanie.“

Portál oslovil aj slovinskú sociologičku Mojcu Douponu Topič. Tá priznáva, že je to únavné. „Už aj tak cudzinci zriedka vedia, kde sa nachádza naša krajina a keď sa s nimi rozprávame, musíme im ešte neustále vysvetľovať, že nemáme nič spoločné so Slovenskom,“ hovorí sociologička.

Dodáva však, že obe krajiny kedysi patrili k Rakúsko-Uhorsku, ale to už je detail, ktorý ovládajú len nadšenci histórie. Aby toho nebolo málo, v Chorvátsku sa ešte nachádza poľnohospodársky región s názvom Slavónia, čo už je vec, ktorá vyvoláva škodoradostný hu­mor.

Trápne omyly

„V tejto súvislosti existuje množstvo humorných historiek – od zámen štátnych hymien až po zle doručenú poštu,“ píše portál. Pripomína, že len nedávno sa to prihodilo aj pri príležitosti vymenovania Aleksandra Čeferina na čelo organizácie UEFA, keď ho niektoré médiá predstavili ako Slováka.

Čeferin to však vzal s humorom: „Dúfam, že vďaka môjmu pôsobeniu na tomto poste, dokážu ľudia nájsť Slovinsko na mape,“ cituje Lequipe.fr jeho slová. Vo futbalovom svete sa podaril aj ďalší škandál. „Pred siedmimi rokmi počas Euro U19 na Ukrajine oficiálny program predstavil slovinský tím pod slovenskými farbami.“

Aj politici sa mýlia

A jazyky sa pletú aj svetovým lídrom. „V roku 2003 taliansky expremiér Silvio Berlusconi predstavil svojho hosťa Antona Ropa ako predsedu slovenskej vlády, pričom išlo o premiéra Slovinska, teda susednej krajiny Talianska,“ píše portál.

V roku 1999 zasa George Bush, ktorý sa neskôr stal americkým prezidentom, takto odpovedal na otázku slovenského novinára: „Všetko, čo viem o Slovensku, som sa dozvedel od vášho ministra zahraničných vecí, ktorý ma navštívil v Texase. Je to naozaj vzrušujúca krajina.“ Lequipe.fr dodáva, že Bush sa v skutočnosti stretol s Janezom Drnovšekom, ktorý bol v tom čase slovinským premiérom.

SVET O SLOVENSKU: Je to zmätok, stále si nás pletú so Slovinskom
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM