Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kde sa ľudia kúpali v krvi i v bahne…

Je to naozaj skvelá reklama pre asi najznámejšie slovenské kúpele. Český portál pozýva na návštevu Piešťan a ospevuje ich ako noblesné mesto s množstvom aktivít.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kde sa ľudia kúpali v krvi i v bahne…
Zdroj: TASR

Väčšina cudzincov, ktorí zavítajú na Slovensko, mieria do Bratislavy, Vysokých Tatier… alebo do Piešťan. Aj keď existujú kritické hlasy, ktoré tvrdia, že tamojšie kúpele už majú najlepšie časy za sebou, je jasné, že medzinárodné renomé piešťanského bahna je stále zvučné. Dokazuje to aj článok českého portálu idnes.cz, ktorý skutočne nešetrí chválou na toto západoslovenské mesto. Po jeho prečítaní môžu dostať chuť na návštevu Piešťan aj domáci výletníci.

Noblesné mesto

Idnes.cz píše, že v dnešnej dobe stále pribúdajú miesta, ktoré lákajú turistov na oddych a wellness. „To pravé kúpeľníctvo však spočíva v liečebných zdrojoch a ozdravných procedúrach. Ak hľadáte oboje, vyrazte do Piešťan, asi najznámejších slovenských kúpeľov,“ začína reportáž český portál.

Piešťany popisuje ako „noblesné mesto ležiace na najdlhšej slovenskej rieke Váh pod západnými svahmi Považského Inovca. Kúpeľné domy, luxusné hotely, prvorepublikové vilky, rozsiahle a krásne udržiavané parky… to všetko vás presvedčí, že ste sa ocitli na miestach, kde kúpeľníctvo nie je len nedávny módny výstrelok, ale dlhodobo a usilovne budovaná tradícia.“

Od mamutov po koncerty

Portál vyzdvihuje bohatú piešťanskú históriu. Tunajšie osídlenie sa datuje do hlbokého praveku. „Už aj lovec mamutov rozpoznal, že mu v horúcich prameňoch s takmer 70 stupňovou vodou bude dobre… punc výnimočnosti Piešťan sa nesie naprieč storočiami. Veď zmienka o „*podivuhodných vodách uhorských“ z roku 1549 nie je, samozrejme, o ničom inom, než o liečivých účinkoch tunajších kúpeľov.

Skutočnú medzinárodnú slávu však do Piešťan priniesla až rodina Winterovcov na prelome 20. storočia. Do kúpeľov priviedli „špičkových lekárov a odborníkov… dbali tiež o kúpeľnícky život, ktorý sa niesol na spoločenskej a kultúrnej vlne. Koncerty, výstavy, slávni hostia i športové akcie – to všetko pretrváva dodnes a dotvára prestíž tohto mesta.“

V Piešťanoch však má návštevník na výber aj množstvo zaujímavých miest v okolí. „Krajina je krásna, mierna a s množstvom zaujímavých cieľov na dosah. Väčšinou k nim vedú cyklotrasy, takže bicykel je mimoriadne dobrý dopravný prostriedok.“ Konkrétne portál odporúča Sĺňavu ale aj Čachtice. Na tamojšej zrúcanine hradu si návštevníci vykúpaní v piešťanskej vode môžu oživiť legendu o grófke, ktorá sa údajne kúpala v panenskej krvi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM