Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Keď Američania chcú byť ako Slováci

Masové protesty verejnosti po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice sú predmetom obdivu a zdrojom inšpirácie aj v zámorí. Potvrdzuje to americká kongresmanka Sheila Jackson Lee.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Keď Američania chcú byť ako Slováci
Zdroj: Dnes24.sk

Slobodné a nezávislé médiá sú ako kyslík pre demokraciu – píše členka amerického Kongresu v článku pre portál The Hill. Zároveň varuje, že demokratickým štátom po celom svete ubúda tento kyslík v pľúcach a hrozí, že sa čoskoro udusia pod nepriateľskou politikou vlád a stiskom rôznych chobotníc. Ako príklad zhoršujúceho sa stavu slobody tlače uvádza krajiny ako Slovensko, či Malta, kde sa nedávno stali obeťami vraždy dvaja investigatívni novinári. Slovensko však zároveň považuje za žiarivý príklad, ako sa k tomuto neutešenému stavu spoločnosti treba postaviť.

Je to zlé…

“Po celom svete je sloboda slova v ohrození. Demagógovia vykresľujú novinárov ako nepriateľov štátu. Okliešťujúce zákony obmedzujú priestor, v ktorom žurnalisti môžu pôsobiť. Financovanie médií je čoraz náročnejšie a koncentruje sa do rúk zopár vyvolených,” píše americká kongresmanka pre The Hill. Dodáva, že najhorší zo všetkého je fakt, že v priebehu pár mesiacov zavraždili v Európskej únii dvoch novinárov. “A to sme si mysleli, že tam je sloboda tlače dobre chránená,dodáva Sheila Jackson Lee.

Americkým čitateľom približuje príbehy zavraždených reportérov – Daphne Caruny Galizie z Malty a Jána Kuciaka zo Slovenska. “Dlhodobá frustrácia z korupcie a šok z dvojnásobnej vraždy vyvolali vlny protestov po celom Slovensku – boli to najväčšie demonštrácie od pádu komunizmu,” píše kongresmanka. Obdivne dodáva, že toto dianie je dôkazom, že Slováci nie sú ochotní len tak nečinne sedieť, keď je v ohrození sloboda tlače a demokracia v ich krajine.

Inšpirujme sa Slovákmi!

Sheila Jackson Lee je kritická aj do vlastných radov. “Aj v USA je sloboda tlače v ohrození. Avšak táto hrozba prichádza od muža, ktorý zastáva funkciu Prezidenta Spojených štátov amerických a ktorý prisahal, že bude chrániť Ústavu USA.” Vysvetľuje, že Donald Trump pravidelne častuje médiá nadávkami ako fake news (falošné správy) a osobne zaútočil na tých, ktorí si dovolili spochybňovať jeho schopnosť zastávať prezidentský úrad.

“Zdá sa, že verí, že má právo viesť vojnu s médiami. Lenže týmto spôsobom podkopáva slobody, ktoré si sám každodenne užíva.” Kongresmanka pripomína množstvo nevkusných škandálov, keď Donald Trump urážal fyzicky postihnutých novinárov, ženy, menšiny a každého, kto sa odvážil mu postaviť.

“Keď sú naše médiá v ohrození, mali by sme sa pozrieť na Slovensko. Nestačí len spoliehať sa na naše inštitúcie, akokoľvek silné môžu byť. Tak, ako Slováci, musíme sa spoľahnúť na našich občanov a vždy sa postaviť voči ľuďom, ktorí útočia na médiá, potláčajú pravdu a zahŕňajú novinárov prívalom urážok a invektív…. Inak sa jedného dňa zobudíme v krajine, kde už nebudeme mať zaručenú slobodu prejavu.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM