Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kisku riešia aj za hranicami

Rozhodnutie slovenského prezidenta neuchádzať sa o znovuzvolenie rezonuje aj v susednej Českej republike. Reakcie českých čitateľov kopírujú hlboké rozdelenie spoločnosti, ktoré je rovnaké na oboch brehoch rieky Moravy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kisku riešia aj za hranicami
Zdroj: TASR

Časť českej verejnosti dlhodobo vyjadrovala sympatie so slovenskou hlavou štátu Andrejom Kiskom a porovnávala ho s jeho českým kolegom Milošom Zemanom, ktorý je názorovo na opačnom konci spektra. Liberálne orientovaní Česi v dobrom závidia Slovákom ich prezidenta, zatiaľ čo priaznivci Miloša Zemana ho posmešne označujú za slniečkara. Kiskovo rozhodnutie nekandidovať opätovne v prezidentských voľbách však zaujalo mnohé české médiá. Téme sa venuje aj portál Lidovky.cz.

Chce byť s rodinou

Andrej Kiska sa nebude snažiť o znovuzvolenie do funkcie hlavy štátu napriek tomu, že je dlhodobo najdôveryhodnejším slovenským politikom. „Svoje rozhodnutie zdôvodnil aj tým, že sa chce viac venovať rodine. Z verejného života sa však Kiska zrejme nestiahne. Uviedol, že zváži, ako môže využiť dôveru verejnosti na vybudovanie novej politickej éry na Slovensku a na spojenie tých, ktorí chcú vládnuť slušne a zodpovedne,“ píšu Lidovky.cz.

Portál svojim čitateľom približuje, že Kiskova rodina sa nikdy úplne neprispôsobila jeho verejnému pôsobeniu a vždy ho tak trochu ťahala späť. „Po Kiskovom zvolení sa jeho manželka nepresťahovala z Popradu do Bratislavy a až na výnimky sa nezúčastňovala na oficiálnom programe hlavy štátu. Minulý rok sa prezidentskému páru narodil syn a pani Kiskovej náhle zomrel brat,“ uvádzajú Lidovky.cz.

Hneď sa hlásia iní

Slováci sa nemusia báť, že by o post hlavy štátu nemal v budúcoročných voľbách nikto záujem. Český portál uvádza, že okamžite po Kiskovom vyhlásení oznámil svoj zámer kandidovať vedec a zakladajúci člen SaS Robert Mistrík, ktorý sa pôvodne v roku 2012 z politiky stiahol. „Aj pedagóg a politický analytik Eduard Chmelár už skôr uviedol, že zvažuje svoju kandidatúru. Podľa médií by sa o funkciu mohol uchádzať aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin.“

Andrej Kiska zároveň povzbudil svojich priaznivcov, že z verejného života sa úplne nestiahne. „Politický zápas, ktorý som začal v roku 2014, nepovažujem za skončený. Budem premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru veľkej časti verejnosti, aby som aj po skončení pôsobenia v prezidentskom úrade prispel k začiatku novej politickej éry na Slovensku.“

Lidovky zdôrazňujú, že Andrej Kiska ako prezident obhajuje proeurópsku a proatlantickú orientáciu svojej krajiny a tiež sankcie EÚ voči Rusku. Opakovane tiež upozorňoval na neriešenie problémov v slovenskom zdravotníctve, či školstve, ako aj na slabý boj s korupciou a klientelizmom. Zároveň však musí verejnosti vysvetľovať aj sporné účtovanie predvolebnej kampane v účtovníctve jeho firmy KTAG, prečo na neho vytrvalo útočí najmä predseda Smeru Robert Fico.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM