Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koľko stojí falošná identita?

Zabezpečiť si vo Francúzsku falošný slovenský občiansky a vodičský preukaz je celkom lacné. Mladý Gruzínec sa s takýmito dokladmi snažil vycestovať z krajiny do Írska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koľko stojí falošná identita?
Zdroj: TASR

Slovensko je medzi francúzskymi bezpečnostnými zložkami známe ako krajina, z ktorej pochádza množstvo pašovaných pôvodne znefunkčnených zbraní, s ktorými sa neskôr uskutočnili v krajine tie najkrvavejšie atentáty. Policajti tiež dobre vedia, že z krajiny pod Tatrami sa ilegálne a v zlých podmienkach dováža aj veľa šteniat, aby sa mohli s veľkým ziskom predať francúzskym zákazníkom. Teraz policajti objavili aj muža, ktorý sa s falošnými slovenskými papiermi snažil vycestovať z krajiny. O téme píše portál Lamanchelibre.fr.

Náhodná kontrola

Francúzsky prístav v meste Cherbourg je rušné miesto, kde sa naloďuje množstvo pasažierov, ktorí sa chcú preplaviť do svojho cieľa po mori. Keď pohraniční policajti kontrolovali dokumenty cestujúcich smerujúcich do Írska, vznikol problém: „Jeden muž predložil slovenský občiansky preukaz s jeho vlastnou fotkou. Vykazoval však všetky vlastnosti falšovaného dokladu – tlač, nízka kvalita papiera a podobne,“ píše Lamanchelibre.fr.

To však nebolo všetko. Keď cudzinca zadržali, zistilo sa, že má pri sebe aj falošný slovenský vodičský preukaz. V skutočnosti to bol Gruzínec (29) a vo Francúzsku sa ilegálne zdržiaval už niekoľko mesiacov. Nepravého slovenského občana z neho urobili na počkanie v Paríži a to za pomerne nízku sumu. „Falošné dokumenty si vybavil za 400 eur,“ dodáva portál.

Gruzínec putoval pred sudcu a ten mu vymeral trest tri mesiace podmienečne. Späť do Francúzska sa nesmie vrátiť počas najbližších štyroch rokov.

Ilegálny dovoz

Nevedno, kto Gruzíncovi vybavil falošné dokumenty a prečo boli práve slovenské. Každopádne, Slovensko nie je pre francúzskych kriminalistov neznámou krajinou. Často sa stretávajú s ilegálnymi dodávkami zbraní a šteniat zo slovenského územia do Francúzska. Jeden francúzsky pár zarobil na tomto smutnom biznise s malými psíkmi až sto tisíc eur.

Francúzska Francoise a jej manžel sa skontaktovali s nemenovanou slovenskou firmou, ktorá fungovala ako veľkochov šteniat. Dohodli si lukratívny biznis. Francúzi kupovali šteniatka zo Slovenska po 450 eur za jedno a následne ich predávali po 850 eur. Medzi rokmi 2011 až 2013 takto predali takmer 250 šteniat, čo im vynieslo približne 100-tisíc eur. Problém je, že psíkov dovážali bez potrebnej registrácie a mnohí z nich neprežili otrasné podmienky ich transportu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM