Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kolos spod Tatier bude valcovať britských chuligánov

Practe sa z cesty! Božena má 18 ton, nepriestrelný 7 metrový štít, kanóny na slzný plyn, gumové projektily, vodné delá... výpočet jej hrozivých vlastností nemá konca.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kolos spod Tatier bude valcovať britských chuligánov
Zdroj: Daily Mail

To musel byť veľký obchod! Slovenská spoločnosť Way Industries dodala britským poriadkovým silám ohromné obrnené vozidlo špeciálne vyrobené na potlačenie masových nepokojov. Britský portál Daily Mail v podrobnom článku uvádza, že „ozruta“ sa nazýva Božena a jej schopnosti sú naozaj odstrašujúce. Škoda len, že portál neprezradil aj cenu, ktorú slovenská firma od britskej strany zinkasovala. Nepochybne muselo ísť o veľké peniaze.

Hrozivá sila

„Zariadenie s hmotnosťou 18 ton je vyrobené na Slovensku a navrhnuté pre potreby zasiahnuť proti chuligánom. Za svojim nepriestrelným štítom pojme až 38 policajtov. V jej výzbroji sa nachádza vodné delo, zbraňové porty pre gumové projektily, slzný plyn alebo iné zbrane,“ vymenováva Daily Mail.

Ohromný predný štít je vysoký sedem metrov a odolá tlaku stovky rozvášnených demonštrantov. Dizajnéri pri jeho konštrukcii mysleli skutočne na všetko – jeho šírka sa dá regulovať, aby sa Božena zmestila aj do úzkych uličiek a je tiež možné ho zdvihnúť do výšky, aby kukláči mohli v prípade potreby vybehnúť proti demonštrantom, alebo sa rýchlo schovať.

Parádna hračka

Božena je nepriestrelná, odolná voči ohňu a dokonca sa dá ovládať na diaľku, ako obrovská hračka na diaľkové ovládanie. „Božena je určená na ochranu policajtov proti futbalovým chuligánom, divokým davom a agresívnym politickým demonštrantom,“ píše britský portál.

Ozruta nesie až tri tony vody a na jej vrchu sú nainštalované mimoriadne výkonné reflektory, policajné majáky, kamery a silné zvukové zariadenie, vďaka ktorému môžu policajti komunikovať s protestujúcimi. Úplnou vychytávkou je aj spôsob jazdy tohto kolosu. Pohybuje sa nielen štandardne dopredu a dozadu, ale dokáže jazdiť aj do bokov, aby bola skutočne ľahko ovládateľná v každej situácii.

Foto: ilustračné

Zdroj: Daily Mail
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM