Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kopať hroby je pre nich práca snov!

Víťazstvo poteší vždy, aj keď je súťaž ako z hororového filmu. Víkendové majstrovstvá v kopaní hrobov zaujali aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kopať hroby je pre nich práca snov!
Zdroj: TASR

Niekto sa smeje, iní sa pohoršujú, že súťažiť v kopaní hrobov je nedôstojné. Organizátori tretieho ročníku medzinárodnej výstavy pohrebných a kremačných služieb Slovak Funeral v Trenčíne sa však nenechali odradiť a opäť zorganizovali trochu bizarné majstrovstvá, ktoré si všimol aj prestížny britský denník The Guardian. Slovensko tak má opäť postarané o malú publicitu.

Je to kumšt!

Sledovanými kritériami v súťaži bol čas výkopu hrobovej jamy, dodržanie stanovených rozmerov, zakopanie jamy a kvalita úpravy hrobového miesta. Víťazmi sa stali bratia z Kalnej nad Hronom. „Ladislav a Csaba Skladanovci vykopali najpresnejší hrob za najkratší čas a porazili tak deväť konkurenčných tímov z Poľska a Maďarska,” píše The Guardian.

Denník zdôrazňuje, že chlapi mohli používať len klasické nástroje ako lopata a krompáč, pričom museli čo najpresnejšie dodržať určené parametre jamy – hĺbka 1,5 metra, dĺžka 2 metre a šírka 90 cm.

Organizátor súťaže Ladislav Striž vysvetlil prečo: „Veľa slovenských cintorínov je preplnených a medzery medzi hrobmi sú zase príliš malé, takže na kopanie hrobov potrebujeme ľudí, nie stroje. Pracujú tvrdo, či príde dážď alebo sneh,“ cituje jeho slová britský denník.

Práca snov

Bratia Skladanovci vyhrali súťaž rekordným časom 54 minút. Majstrovstvo vo svojej profesii zdokonaľujú už roky. “Som veľmi šťastný, že sme vyhrali. Je to veľké zadosťučinenie po pätnástich rokoch pri tejto robote,” cituje portál Csabu. Slová jeho brata Ladislava možno mnohých prekvapia: “Dnes som sa musel sústrediť na rýchlosť, ale zvyčajne, keď je príjemné počasie, tak môžem len tak debatovať s bratom, je to práca snov!”

Aj keď sa hovorí, že pohrebáci nikdy o prácu neprídu, lebo ľudia budú umierať vždy, predsa len je o služby bratov Skladanovcov stále menší záujem. Čoraz viac ľudí totiž uprednostňuje kremáciu pred klasickým pohrebom.

Dôvodom sú hlavne peniaze. Za posledné roky začal narastať počet záujemcov o lacnejšie spopolnenie a vo veľkých mestách už tvoria viac ako polovicu všetkých pohrebov.

SVET O SLOVENSKU: Kopať hroby je pre nich práca snov!
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM