Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Košičan presviedča Britov, aby vystúpili z EÚ. Sám je pritom imigrant

Je to vrcholne pokrytecké! - komentovali britské médiá prácu Slováka pre kampaň za odchod Veľkej Británie z EÚ. Má pôsobiť v call centre v meste Bristol, kde cez telefón presviedča Britov, aby 23. júna v referende hlasovali za vystúpenie ich krajiny z európskeho klubu.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Košičan presviedča Britov, aby vystúpili z EÚ. Sám je pritom imigrant
Zdroj: TASR

Prestížny britský denník The Guardian pred časom upozornil na absurdnú situáciu, keď bojovníci za vystúpenie Veľkej Británie z EÚ, teda Brexitu, zamestnávajú cudzincov z iných členských krajín. Verejnosti pritom navrávajú, že práve títo imigranti im berú doma prácu a treba sa ich zbaviť odchodom z Európskej únie.

Slováci sú všade

Rudolf má 36 rokov, je z Košíc a v call centre kampane za Brexit ho náhodou objavili novinári denníka The Guardian. Spolu s ním tam pracovali ešte ďalší traja telefonisti z iných členských krajín. Pikantné je, že práve zástancovia Brexitu svoj odpor k EÚ zdôvodňujú tak, že títo “nízko kvalifikovaní pracovníci z iných členských krajín pripravujú Britov o prácu,” píše The Guardian.

Čítajte aj: Britániou otriasa škandál: Odsúdili dvoch bratov zo Slovenska. Vykorisťovali svojich krajanov

Najväčší donor kampane za Brexit je Arron Banks, ktorý na boj za vystúpenie z EÚ už venoval tri a pol milióna libier. V minulosti vyhlasoval, že síce nemá nič proti Francúzom, Nemcom či Španielom, ale radšej má okolo seba svojich vlastných krajanov.

“Viesť kampaň založenú na takomto vyčleňovaní až démonizácii iných národností a zároveň ich zamestnávať vo svojom call centre, je vrchol pokrytectva,” povedal pre britský denník Neil Kinnock, bývalý líder Labouristickej strany. Banks by sa podľa neho teraz mal hanbiť a so sklonenou hlavou priznať, že títo usilovní ľudia, ktorých napokon sám zamestnáva, si nezaslúžia nenávistné útoky, ktoré voči nim jeho kampaň vedie.

Sám proti sebe

Košičan Rudolf britským novinárom porozprával, ako pri svojej súčasnej práci pochopil, že vystúpenie z EÚ je skutočne dobrá vec. Hoci je sám pracovným imigrantom, nemá problém živiť domáci odpor proti cudzincom. “Vidím ľudí z mojej vlastnej krajiny, ktorí tu žijú a nepracujú, čo podľa mňa nie je správne,” hovorí Rudolf.

The Guardian pripomenul, že po Brexite by mladý Košičan už nemal automatické právo pracovať vo Veľkej Británii. Jeho zamestnávateľ Banks sa ho so smiechom zastal, že si ho ponechajú aj po referende. Na svojom konaní nevidí nič pokrytecké. Vraj nemá nič proti kontrolovanej imigrácii, ktorá nie je bezbrehá.

Vo Veľkej Británii pracuje viac ako 50-tisíc Slovákov. Je paradoxom, že napriek rastúcemu domácemu odporu voči cudzincom, sú imigranti pre ostrovnú ekonomiku veľmi dôležití.

Britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť zverejnil, že krajina potrebuje viac ako sto tisíc nových zahraničných pracovníkov ročne, aby britský rozpočet dosiahol prebytok. Ďalších 265-tisíc pracovných imigrantov by Británii prinieslo ekonomický rast štyri a pol miliardy libier.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Vraj musela pašovať kokaín, aby jej syn mohol chodiť do školy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM