Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Košické železiarne vraj kupujú Číňania

Najväčší zamestnávateľ na východnom Slovensku by mal zmeniť majiteľa už začiatkom budúceho roka. US Steel to zatiaľ popiera, ale uniknuté informácie sa množia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Košické železiarne vraj kupujú Číňania
Zdroj: TASR

O predaji bývalej košickej VSŽ sa špekuluje už dlho. Súčasní americkí majitelia chcú z podniku vycúvať a hľadajú vhodného kupcu. Záujemcov je dosť a podľa zahraničných médií to vyzerá tak, že sa už dohodli s čínskou spoločnosťou He Steel Group, čo by mali potvrdiť aj uzavretím zmluvy v najbližších týždňoch. Predajná cena je skutočne závratná – viac ako miliarda eur. Na čo sa majú pripraviť slovenskí zamestnanci US Steelu? O prípade informuje portál seekingalpha.com .

Dohoda na spadnutie

“US Steel by mal dokončovať predaj svojho závodu v Košiciach na Slovensku čínskej spoločnosti,píše seekingalpha.com. Kupcom z Číny by mala byť firma He Steel Group a za východoslovenské železiarne je vraj ochotná zaplatiť 1,17 miliardy eur.

Zmena majiteľa by mala nastať zrejme na jar budúceho roka, čo prirodzene vyvoláva obavy takmer desiatich tisícov zamestnancov východoslovenského gigantu. Podľa dostupných informácií sa Číňania nechystajú prepúšťať. Aspoň nie okamžite… Ak by k takémuto kroku pristúpili v budúcnosti, mohlo by to mať nepríjemné následky na zamestnanosť v celom regióne.

“Aký predaj? My o žiadnom predaji nehovoríme,” cituje portál aktuálne vyjadrenie US Steel Košice. Podnik už dlhodobo odmieta informácie o plánovanej zmene vlastníka a označuje ich za špekulácie. Američania sa však netaja tým, že kupca hľadajú. Proces predaja bude veľmi náročný, pretože ho podľa medializovaných informácií musia schváliť protimonopolné autority nielen v EÚ ale aj v Turecku.

Vláda je v hre

Predaj železiarní na jar je logický, pretože práve v marci vyprší platnosť memoranda, ktoré spoločnosť US Steel Košice uzavrela so slovenskou vládou. V dokumente sa zaviazala, že fabriku nepredá a ak by to porušila, zaplatí pokutu 15 miliónov dolárov. Vláda Roberta Fica sa už v minulosti vyjadrila, že ak by bola fabrika na predaj, bude mať záujem kúpiť menšinový podiel.

Portál sa odvoláva na informácie, podľa ktorých sa americkí manažéri už stretli s čínskymi kupcami priamo v Číne a výsledky rokovaní sprostredkovali aj v Košiciach. “Noví ázijskí majitelia budú musieť investovať do železiarní ďalšie peniaze, keďže sú zaťažené starými investičnými dlhmi… väčšina zastaraných strojov pochádza ešte zo šesťdesiatych rokov minulého storočia,” dodáva seekingalpha.com.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM