Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kuciakova vražda sa spája s Maltou

V zahraničných médiách sa množia prepojenia popravy slovenského novinára Jána Kuciaka s podozrivými kšeftami na ostrove Malta, na ktorom tiež nedávno zavraždili nepohodlnú novinárku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kuciakova vražda sa spája s Maltou
Zdroj: TASR

Slovensko ale aj mnoho médií, aktivistov a politikov v EÚ je stále zhrozených zo surovej popravy mladého a talentovaného slovenského reportéra Jána Kuciaka (27) a jeho snúbenice. Polícia už potvrdila, že motívom bola zrejme Jánova investigatívna práca. Ako novinár sa snažil rozkryť spletitú chobotnicu vzťahov, do ktorej boli zrejme zapojení aj predstavitelia talianskej mafie, ktorí na Slovensku vyciciavajú priame platby určené pre poľnohospodárov. Nitky sa však podľa portálu Sputniknews.com zbiehajú aj na Maltu.

Smer-SD a mafia

Sputniknews.com pripomína, že Ján Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk a mal naozaj nebezpečnú špecializáciu, ktorá zároveň vykresľuje Slovensko v nie práve najlepšom svetle: “Pracoval najmä na témach ako sú daňové podvody a pranie špinavých peňazí, pričom obvinil slovenskú vládnu stranu Smer-SD z prepojení na pochybných podnikateľov a miestnu mafiu v Bratislave.”

Spomína sa aj meno Mariána Kočnera, ktorého obchodné aktivity Kuciak tiež preveroval. Sputniknews.com zdôrazňuje, že aj keď mladý novinár podal trestné oznámenie na Kočnera pre vyhrážky, ktoré mu za jeho novinársku činnosť adresoval, polícia sa nijako neponáhľala vec riešiť. Cez Kočnera sa súvislosti ďalej prepletajú až na Maltu.

Maltské súvislosti

Len nedávno Európou otriasla vražda nezávislej novinárky z Malty Daphne Caruana Galizia a viaceré médiá ju teraz dávajú do súvislosti s Kuciakovou popravou. Portál Euobserver.com uvádza, že maltská reportérka aj Kuciak pracovali na tej istej téme – súbore uniknutých záznamov odhaľujúcich rozsiahle daňové úniky mocných ľudí v Európe s názvom Panama Papers.

Sputniknews.com zasa uvádza, že spojenie s Maltou mal aj sám Kočner, ktorému sa Kuciak venoval. “Viacero novinárov na Malte, vrátane syna zavraždenej novinárky Caruany Galizie potvrdili, že Kočner mal na ostrove kontakty. Jeho dcéra sa vydala za maltského právnika Christiana Ellula. Aj keď sa už rozviedli, Ellul je stále riaditeľom jednej z Kočnerových spoločností.”

Portál dopĺňa, že kontroverzný slovenský podnikateľ mal na ostrove aj biznis. “V roku 2012 denník Malta Today uviedol, že Kočner bol zapletený do prevodu štyroch miliónov eur z maltskej banky na slovenské účty. Peniaze mali byť určené pre slovenských politikov zapletených do kauzy Gorila.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM