Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Lasica otvorene prehovoril o Labudovi

Keby sa nedávno zosnulý Marián Labuda staral o svoje zdravie a neignoroval rady lekárov, možno ešte mohol tešiť početný zástup svojich fanúšikov na Slovensku i v Česku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Lasica otvorene prehovoril o Labudovi
Zdroj: TASR

Ovládnuť sám seba, udržiavať si sebadisciplínu a odopierať si zakázané pôžitky… To je veľké umenie, ktoré mnoho ľudí neovláda. A nevynikal v ňom ani taký majster umelec ako bol Marián Labuda. Český portál Blesk.cz prináša slová Milana Lasicu, podľa ktorého sa zosnulý herecký velikán aj snažil vymeniť klobásu za mrkvu, ale napokon ho pôžitkárstvo premohlo. Jedlo skrátka miloval a nevedel si niektoré lahôdky odopierať, aj keď mal ťažkú cukrovku.

Veľkí kamaráti

Český Blesk.cz píše, že Lasica a Labuda boli veľkí priatelia celých 50 rokov. Teraz však po svete chodí už len jeden z nich. Paradoxne sa Marián Labuda poslednýkrát postavil pred divákov vďaka Lasicovej chorobe. Nahradil ho v programe Vianoce s Donutilom a o pár týždňov zomrel. “Teraz už môžem byť len rád, že som mu vlastne umožnil ešte poslednýkrtá sa stretnúť s obecenstvom, ktoré mal tak rád,” cituje Lasicu český portál.

Obaja hereckí kolegovia si boli mimoriadne blízki a majú veľa spoločných spomienok. “Spomínam si, aký bol prekvapený, keď raz prišiel ku mne domov o pol druhej popoludní a ja som mu otvoril v pyžame. Bol to pre neho po príchode do Bratislavy nevšedný zážitok vidieť niekoho popoludní v pyžame. Doma to určite nezažil,” dodáva Lasica.

Kašľal na to!

Slovenský herec zároveň spomína, ako veľmi ho trápilo, keď videl svojho kamaráta doslova ničiť sám seba, pretože nedbal o svoj zdravotný stav. “Rád jedol a bolo to na ňom vidieť. Nadváha bola jedna z jeho zdravotných nevýhod. Keď má človek cukrovku, kilogramy navyše sú zničujúce. Táto choroba sa prejavuje rôzne. Aj mne zaútočila na cievy. Ibaže ja som predišiel najhoršiemu,” skomentoval Labudov zdravotný stav Lasica.

Pri spomínaní na drahého priateľa sa uvoľnil a zvolil aj tvrdšie slová. “Povedzme si to rovno – kašľal na to! My muži neradi chodíme k doktorovi, neradi dodržiavame prevenciu, nebavíme sa o diéte… Marián mal obdobie, keď sa snažil držať prísnu diétu, ale dlho mu to nikdy nevydržalo. Pamätám si, ako raz v divadelnej šatni vytiahol mrkvu. Nakrájal si ju na kolieska a predstavoval si, že je to klobása. Potom sa k nej však aj tak vrátil.”

Na zosnulého herca s láskou spomínajú fanúšikovia na Slovensku i v Česku, kde bol mimoriadne obľúbený a obsadzovaný do množstva filmov. Asi najznámejšia úloha bol šofér Pávek z legendárneho filmu Vesničko má středisková. Posledné zbohom mu na smútočnú rozlúčku do Bratislavy prišiel dať aj predstaviteľ jeho filmového parťáka Otíka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM